fredag, januari 14, 2011

Två djupa skärsår i halsen


Johan Hilton – No tears for queers (Ett reportage om män, bögar och hatbrott)

En mycket skickligt skriven bok om hur ond mänskligheten kan vara. Johan Hilton går igenom tre stycken brott mot homosexuella män. Han skildrar dessa tre fasansfulla brott på ett sådant sätt att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Och han gör det framförallt på ett sätt som får mig att tänka efter hur denna värld fungerar.

Ett av morden handlar om hur en homosexuell man tas med till Ramberget i Göteborg. Där blir han avrättad med två skott. Mördarna är två inbitna satanister. Ett annat mord som Hilton tar upp är på Matthew Sheppard i den lilla staden Laramie i USA. De två förövarna misshandlar Matthew på ett ohyggligt sätt. Efterspelet där blir våldsamt men det visar också upp den fanatiska kristendomen från sin sämsta sida. Det finns nämligen de kyrkor som mer eller mindre tycker att mordet var rättfärdigt på grund av att Sheppard var homosexuell. Gud eller Satan, det spelar tydligen ingen roll.

Tredje mordet som boken tar upp sker i Katrineholm. En arbetslös white-trash kille blir på fyllan sur för att en homosexuell kille ger honom sitt telefonnummer. Det slutar med att han mördar honom samma natt och dumpar honom i en brunn.
En bok alla bör läsa.
Betyg: GGGG

Inga kommentarer: