tisdag, april 29, 2008


Martin Bengtsson - I skuggan av San Siro
Att skriva en självbiografi vid 21 års ålder är vågat. Martin Bengtsson försöker sig dock på detta och han lyckas ändå ganska bra. Språket är långifrån färdigutvecklat men bokens händelser ligger å andra sidan väldigt nära. Ibland kan det vara bra att få distans till det som hänt men med den här boken känns det som om Martin vill förklara vad som hänt och sedan gå vidare med sitt liv.
Mycket kort handlar boken om hur Martin Bengtsson blir besatt av fotboll i mellanstadiet. Han verkligen lever med bollen dygnet runt. I många år så tränar han fotboll nästan varje dag. Hans mål är att bli proffs i Italien.
Genom sitt slit så når han nästan sitt mål. Han lämnar Örebro SK som 17-åring för att bli ungdomsproffs i Inter. Då har han redan provspelat i både England och Holland. Livet i Italien är till en början härligt men efter några skador börjar saker och ting förändras. Martin känner sig ensam, han börjar se det inrutade fotbollslivet med andra ögon och till slut mår han så dåligt att han försöker ta livet av sig.
Boken behållning är när författaren kommer in på fotbollens avigsidor. Inkilningar, som jag håller med om i vissa fall är rena mobbningen. Det är några som borde sova dåligt i Lidköping efter saker som hände på 90-talet. Jag ångar verkligen att jag inte ingrep när könshår rakades och sprit tvingades i barns halsar. En annan tendens när man spelar i fotboll är att bland lagets mer talföra spelare frodas trångsyntheten mot det som är annorlunda. Det håller jag med om och det skildras bra i boken. Sen att fotboll är världens bästa sport är förstås både jag och författaren ense om.
Betyg: GGG

Inga kommentarer: