torsdag, januari 03, 2008

Årets Skivor 2007

10. Malcolm Middleton - A brighter beat
Tyvärr gjorde den sköne skotten en ganska risig spelning på Pustervik i våras som fortfarande finns kvar på näthinnan. Skivan gick på högvarv de första månaderna av året och är klart värd sin plats på listan.

9. Jim White - Transnormal skiperoo
I motsats till Middleton ovan så gjorde Jim White en kanonspelning på Pustervik i oktober. Flera av låtarna från skivan blev ändå bättre. Jag gillar att han gått ifrån de mer beatinfluerade låtarna. Han är som bäst när han rör sig mot countryhållet.

8. Buffalo Tom - Three easy pieces
Årets comeback stod Buffalo Tom. Ganska oväntat, tycker jag nog. Det var inte alls så att jag gått och längtat efter ett nytt album från dem. När det väl damp ner i början av sommaren så blev den en trevlig vän hela sommaren.

7. Wooden Shjips - S/t
Flumrock från San Francisco som verkligen fångade mig under årets sista månader. Gitarrer att dö för.

6. Soulsavers - It's not how far you fall, it's the way you land
Det mesta Mark Lanegan rör vid blir bra. Det är svårt att misslyckas med den rösten. På den här skivan finns det några riktiga guldkorn men också några tveksamma trip-hop aktiga låtar. Öppningen med Revival och avslutningen med No expectations är dock svårslagen.

5. Tied & Tickled Trio - Aelita
Det tyska electronicabandet invagar dig i stämningar du inte trodde fanns. Här har de släppt jazzinslagen nästan helt för att istället söka sig till montona elektroniska rytmer. Långa låtar som får mig att känna saker som jag både vill känna och inte.

4. Against Me - New wave
Det krävdes några lyssningar innan jag klarade Tom Gabels något gapiga röst. Men sedan blev New wave årets energikick. Det kändes skönt att få ett nytt substitut till gamla Social Distortion och Rocket from the Crypt skivor.

3. The Twilight Sad - Fourteen autumns and fifteen winters
Årets nykomlingar går direkt in på pallplats på min lista. Skottarna i The Twilight Sad är inte alltid lättlyssnade. Trots att det ibland nästan gör ont i öronen av allt ljud så finns det ändå något som berör mig djupt. Låtarna byggs upp till ett väldigt vackert oväsen. Mitt i allt finns sångaren James Grahams perfekta röst.

2. Eldkvarn - Svart blogg
Att Plura fortfarande lyckas vrida och vända ut och in på sitt liv och få ihop sådana här perfekta texter och melodier är fantastiskt. Han borde ju egentligen tömt ut sig för att skriver ju om ungefär samma saker hela tiden. Kärleken, krogen och sökandet är konstant. Inte mig emot då det är saker som upptar mina tankar också.

1. The National - Boxer
Boxer är långtifrån någon perfekt musik att löpträna till. Ändå fick skivan vara kvar i mp-3 under hela uppladdningen inför Stockholm maraton i sommras. Den var för bra för att tas bort. Därför har jag minnen av låtarna från skivan på alla löprundor man kan tänka sig runtom Göteborg. I motsats till de andra plattorna på den här listan så finns det ingen svag låt på Boxer. Det gör den till en given etta på listan över 2007 års bästa skivor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag sitter och klurar på min egen årsbästalista (höll ögonen på min blogg Andra Sahligheter för snart kommer den där), men inser redan att den kommer att skilja sig en hel del från din. Kanske kan jag med din lista ändå få ett sent tips från dig och lyssna in mig på något på listan inför min. Vi får se.

Anonym sa...

Yes! Håller med. The National har gjort årets platta. Man anar en skivsamling bestående av Tindersticks och Nick Cave. I slow show har The National dessutom kanske årets låt. Briljant.

PS. För övrigt är din lista av eltfeplatser förvillande lik min topp tio-lista.