fredag, januari 25, 2008



David Ritz - Divided soul, The life of Marvin Gaye

En av musikhistoriens bästa röster tillhör Marvin Gaye. Till och med när han var hög som ett hus på kokain, http://www.youtube.com/watch?v=e_WWhY2Dysg, så sjöng han strålande. Han hade inte alltid det bästa låtmaterialet men rösten täckte nästan alltid upp för skrala låtar. Nu hade han ju väldigt många bra låtar också så det råder verkligen ingen brist på femstjärniga Marvin Gaye alster.

David Ritz bok om Gaye är en bra musikbiografi. Visst saknas det information från några av Gayes närmaste men så är det alltid. Ritz som lärde känna Gaye endast några år innan Gaye dog har ändå lyckats sy ihop den store soulmannens historia. Från hans födelse i Washington D.C till hans död i Los Angeles 44 år senare.

Det finns några saker som är som en röd tråd i Gayes liv och på så sätt blir det i boken också. De är:

  • Hur Gayes far aldrig visar någon kärlek till honom. Från början till slutet
  • Gayes stora scenskräck
  • Ett ihållande och eskalerande drogintag
  • En strävan efter att sälja mycket skivor
  • Leva upp till rollen som kvinnotjusare
  • Pengaproblem

Viktigast av allt är ändå förstås musiken. Trots perioder av inaktivitet han Gaye ge ut en massa musik. Boken går förstås igenom den ingående och på ett skönt kritiskt sätt. Allt man gör kan ju inte bli bra och då ska det påpekas. En sak som slog mig extra mycket var avsnittet om skivan Hear, my dear. Visst visste jag att den handlade om Gayes skillsmässa men efter ha läst om och lyssnat på skivan igen förstår man innebörden ändå klarare och den är sannerligen totalt utlämnande.

Att Marvin Gaye blev skjuten till döds av sin pappa vet alla. Marvin var i det läget ändå i fritt fall med sitt drogintag. Han hade något år innan gjort comback och fått en hit med låten Sexual healing men tydligen fick det inte honom att ta sig i kragen. De sista månaderna av sitt liv hotade han med att ta sitt liv flera gånger och att det till slut blev hans far som skjöt honom var nästan framtvingat. Särskilt då deras förhållande sinsemellan varit ondsint från första början.

Två magiska klipp:

http://www.youtube.com/watch?v=Y9KC7uhMY9s

http://www.youtube.com/watch?v=Xz-UvQYAmbg

Mina topp-fem Marvin Gaye låtar

  1. This loved starved heart of mine
  2. Can I get a witness
  3. What's going on
  4. Dark side of the world
  5. Ain't no mountain high enough (med Tammi Terrell)

Inga kommentarer: