måndag, januari 28, 2008


Gumbo - Gbg, Jazzå 27/1-08
You'll be back, så sa taxichauffören till oss i New Orleans för nio år sedan. Vi har inte kommit tillbaka ännu men en vacker dag kommer det att ske. En liten bit på väg till Louisiana kom jag ändå på Jazzå igår. Gumbo spelade upp till dans och det kändes helt klart mer som lördagkväll än söndag. Ett knökfull lokal började mer och mer spritta på benen. Inte konstigt att folk går upp och spontandansar då musiken verkligen svänger.
Gumbo förvaltar sitt New Orleans arv mycket väl. Några egna låtar kanske drar ner tempot en aning men det finns även eget material som matchar hjältar som Dr. John, Van Morrison och Smiley Lewis. Precis som sina själsfränder i Malmö, The Buckaroos, så är det här musik som ska avnjutas live. Det ska svettas och saxofonerna ska blåsa rakt in i öronen.
Jazzå är långt ifrån någon perfekt konsertlokal men för den här typen av musik så blir den perfekt. Klientelet som besöker Jazzå är sådär skönt blandat. Ju senare kvällen lider desto slitnare ser de som kommer in ut. Men istället för att gå direkt till baren, som jag kan tänka mig att de brukar göra, så var det många som först spanade in musiken. Det måste väl vara ett riktigt gott betyg till bandet.

Inga kommentarer: