måndag, januari 11, 2010

Vägen till paradiset

"Gör vad du vill men bli aldrig musiker, du blir slav under buteljen", där har ni en klassisk textrad från låten Ta min hand med Eldkvarn. Det är Pluras mamma Magda som säger till sin son att välja en annan bana i livet än gitarren och sången. Som tur var så lyssnade han inte på det örat.

Men mamma Magda blev säkert stolt över sin sons kvaliteter som låtskrivare även om hans liv levdes i ytterfilen ett tag. Hon skulle med alldeles säkert blivit ännu mer stolt nu när han också är en hyllad kokboksförfattare. Nu sällar sig familjen Bigsten-Larsson till hyllningarna.

Igår kändes det nämligen som om vi satt kring ett bord i en arbetarlägenhet i Norrköping på 1960-talet. Det serverades pannbiff med lök, lingon, skysås och kokt potatis. En helt vanlig genuin svensk maträtt men som i Pluras tappning smakade något extra. Några små förändringar mot vår vanliga pannbiff gjorde att smaklökarna firade en för tidig julafton, typ. Och Majorna förvandlade till Peking och vi började prata som Jalle, Julle och Julius för tjyvingen!

Vi var inte riktigt så nördiga att vi samtidigt som vi åt lyssnade på Eldkvarn. Så vi skrålade inte med i "sexor gånger fem" eller "våra tungor brann som eld" eller "jag ser saker som ingen ser". Utan vi (jag) lät för en gångs skull maten tysta musiken. Så gott var det.

Inga kommentarer: