torsdag, januari 21, 2010

Less is more

Raymond Chandler - Kvinnan i sjön (1943)

Att läsa deckare är sällan min grej. Men att läsa Chandler är mer att få en fantastisk läsupplevelse än att lösa en mordgåta. Chandler, upphovsmannen till den hårdkokta deckarstilen, är verkligen fantastisk på att skriva både dialoger och löpande text. Han har i Philip Marlowe skapat den ultimata privatdeckaren. Alla klichéerna finns med,whiskyn, de tjusiga kvinnorna, den korrupta polisen, den rike affärsmannen, men i Philip Marlowes ögon och genom Chandlers penna så förvandlas det närmast till poesi.

Så det stora nöjet med Kvinnan i sjön är alla sidorna fram till de sista kapitlen då själva deckargåtan ska lösas. Visserligen är det en ganska klurig och intressant upplösning av historien. Men den är sekundär till Chandlers hantverksskicklighet vad det gäller one-liners och att skapa en närmast egen litterär konstform.

Betyg: GGGG

1 kommentar:

Unknown sa...

På min litteraturlista på BHS när jag läste "Läsaren och litterära genrer". Jag gillade den också trots alla klichér. Man fick ju liksom läsa med ögon från den tiden den var skriven...