fredag, november 14, 2008


Xiaolu Guo – Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande

Kinesiskan Zhaung åker till London för att lära sig engelska. Hon är mer eller mindre tvingad dit av sina föräldrar. Berättelsen startar när hon anländer till Heathrow och den slutar när hon efter ungefär ett år är tillbaka i Kina.

Vad vi läsare får följa med är en härlig resa. Guo har verkligen lyckats skriva en bok som håller hela vägen. Den är både rolig och tänkvärd. Med hjälp av de språkliga och kulturella skillnaderna skildrar Guo många roliga och dråpliga situationer. Men det är aldrig putslustigt utan det finns ett allvar med hela tiden.

Huvudspåret i boken är ändå den kärlekshistoria som utvecklar sig efter att Zhaung av en tillfällighet råkat på en man när hon går på bio. Direkt känner de en gemenskap som snart utvecklar sig till kärlek. Deras historia är en av de bättre kärleksskildringarna jag läst på länge. Från deras gemensamma boende i Hackney i östra London strömmar alla ingredienser som finns i ett förhållande.

Rekommenderas.

1 kommentar:

Creepy på riktigt sa...

Håller med dig på alla punkter. Det här en suverän kärleksskildring som man har svårt att lägga från sig då man väl har börjat läsa den!