tisdag, mars 11, 2008

Musik 2008

3 x countrykvinnor

Dolly Parton - Backwoods Barbie

För nästan exakt ett år sedan lyckades Dolly Parton få till en suvurän spelning på Scandinavium. Hennes röst symboliserar genuin country musik för min del. Att hennes sexappeal fallnat något får man ha överinseende med. Efter att ha gjort några utmärkta bluegrassinfluerade skivor ger hon sig nu på klassisk countrymusik igen. Det låter inte som mycket av den moderna smörjan utan mer som det lät på det sköna 70-talet. Countrysoundet som rådde då är verkligen underbart. Mjukt och behagligt med härliga texter.

Backwoods Barbie visar verkligen att Dolly håller stilen. Det finns många spår som håller mycket hög klass. Särskilt de låtarna hon skrivit själv. Det enda som blir lite tröttsamt är hennes tvång att försvara sig själv och sitt utseende i några av låttexterna. Det finns intressantare saker att skriva om och det är synd att hon slänger bort sitt fina textförfattande på sådant strunt. Hon nämner det ju ändå i varje intervju.

Betyg: 7
Favorit: Jesus & gravity

Tift Merritt - Another Country

Förra året var det Kelly Willis som imponerade mest av de lite mer alternativa countrysångernskorna. När vi summerar det här året kommer Tift Merritt med säkerhet ligga mycket högt på den listan. Hon har så självklar röst att sjunga svepande och enkel countrymusik. Musik utan några krav på sig att vara något det inte är. Bara bra låtar, riktiga instrument och texter som alla förstår.

Ge mig juni, ge mig en solnedgång, ge mig en bil, ge mig Tift Merritt och jag skulle kunna köra till världens ände.

Betyg: 8
Favorit: My heart is free

Shellby Lynne - Just a little lovin'

Shellby Lynne ger sig i kast med att tolka låtar av Dusty Springfield. Det lät ganska intressant men resultatet visar sig vara rejält trist. Eftersom orginalen är närmast perfekta så är man förstås extra kritisk när låtarna blivit sämre. Det rätta ordet för skivan är tråkig. Allt går långsamt och jag hittar ingen nerv. Sen är låtarna i grunden så bra att det räddar skivan från ett rejält magplask.

Betyg: 4
Favorit: I don't wanna hear it anymore

Inga kommentarer: