måndag, mars 01, 2010

Finns det en drivkraft?

Vasil Bykau – Veteranen (2009)

Romaner är en bra väg in olika länders kulturer, traditioner och liv. Vasil Bykau är tydligen en av Vitrysslands största författare. Det är dock endast den här boken och en som heter Grustaget som är översatta till svenska.

Veteranen är en ganska tunn roman sett till sidor. Men ända sedan jag lade den var färdigläst för ett par veckor sedan så har den ploppat upp i minnet. Boken handlar om en man, Stupak, som är rejält missnöjd med sin position. Han är utsparkad ur hemmet av sin fru, hans barn vill inte veta av honom och framförallt är han arg och besviken på hur landet sköts.

Av en slump hamnar han i ett demonstrationståg som skriker slagord mot de styrande i landet. Polisen slår till hårt mot demonstranterna och mannen blir nedslagen men lyckas fly innan han blir tillfångatagen. Mannens inställning till staten blir förstås än mer infekterad. Faktum är att han bestämmer sig för att skjuta ihjäl diktatorn.

Mannen är gammal krigsveteran från Sovjets krig mot Afghanistan. Så med hjälp av kontakter fixar han en pistol. Men sedan tar historien en annan vändning. Andra kontakter från Afghanistankriget för in mannen på en oväntad linje som säger mycket både om landet Vitryssland och oss som människor.

Betyg: GGG

Inga kommentarer: