tisdag, februari 02, 2010

Fem stjärnor


Tim Hardin

Vad härligt det var när man upptäckte Tim Hardin. Det mest tydliga minnet av mina tidiga Hardin år runt 94-95 är från en lägenhet på Guldheden. Jag var besatt av låten Tribute to Hank Williams och spelade den om och om igen. Låten var bara så perfekt. Jag minns att det var vår i luften och fönstret stod öppet mot Dr Sydows gata.

Tim Hardin var och är den perfekta singer-songwritern. Hans första två skivor från 1966 och 1967 är närmast oslagbara. Det finns två lite mindre bra blueslåtar men annars är det album med klassikerstämpel rakt igenom.. Det är nästan overkligt att ett album kan början med en så utomjordiskt bra låt som Don’t make promises och sedan 27 minuter senare sluta med den precis lika bra How can we hang on to a dream. Lyssnar man på dessa två skivor idag så har de inte åldrats en enda dag. Det kan jag lova.


Den kanske absolut vackraste låten någonsin.

Som låtskrivare är Hardin nästan otäckt ärlig. Och det hörs i hans röst att han berättar något han känner. Här finns det inga skyddsnät eller annat som stoppar upp det Hardin har bestämt sig för att sjunga. Under inspelningarna av hans tidiga 70-tals plattor, som också är mycket bra, så spelade Hardin nästan bara in hemma i sitt hus. Så han kunde väcka musikerna, som också sov i huset, mitt i natten för att han hade fått feeling. Resultatet kunde bli så hänförande som i First love song.

Tyvärr tog heroinet tag i Tim Hardin några år in på 70-talet. Och bara några dagar efter John Lennon blev skjuten 1980 så gick Tim Hardin närmast obemärkt ur tiden. Även idag tycker jag han är alltför bortglömd. Han sopar ju banan med 99.9 procent av alla andra inom samma genre. Det är väl bara Nick Drake som kan mäta sig egentligen. Det finns väldigt få foton, det finns inga liveklipp på youtube och det verkar heller inte finnas några bra hyllningssajter på nätet om Tim Hardin. Mycket konstigt.


Så vackert från Hardin anno 1971

Idag är fortfarande Tim Hardin en av de artister jag lyssnar allra mest på. Jag tröttnar aldrig på hans röst, hans låtar, de enkla men snillrika arrangemangen och de otroligt vackra texterna. När Tim Hardins musik kommer på så lyssnar man. Tiden stannar upp och genom låtarna upplever man sitt eget liv. Så fungerar den allra bästa musiken.

Femstjärniga låtar:
Don’t make promises, Reason to believe, It’ll never happen again, Never too far, Part of the wind, How can we hang on to a dream, If I were a carpenter, Black sheep boy, The lady came from Baltimore, Tribute to Hank Williams, Baby close your eyes, Shiloh town, First love song, Simple song of freedom, If I knew, Southern butterfly, Till we meet again


1 kommentar:

Anonym sa...

Verve Recordings! Fem stjärnor!
/Anders