tisdag, augusti 05, 2008


Stig Claesson – Sekonderna lämnar ringen (2005)

”Kärlek vid första ögonkastet är ett uttryck man hör ibland och i allmänhet tycker man det låter dumt och det är kanske dumt om det inte vore så farligt. Ett ögonkast tar inte många sekunder, kärleken bör man ge någon minut. Kärleken bör få en chans att spåra ur, vilket den ofta gör då den kräver en noggrann bevakning. Livslång i värsta fall då den inte bara har att slåss mot sig själv utan mot samtliga så kallade vardagsbekymmer vilket inkluderar söndagsbekymren och andra heliga dagars obehagliga tystnad. Men den kärlek som uppstår mellan två personer i ett sekundkort ögonblick kan ingen av dem glömma, eller såra eller göra någonting åt. Framför allt inte glömma.”

En bok som börjar som börjar så här har mig fångad direkt. Slas är givetvis alltid bra men jag rankar Sekonderna lämnar ringen som en av hans allra bästa böcker. I alla fall av de jag läst.

Som vanligt, i Slas böcker, är det inte själva inramningen eller den geografiska platsen där historien utspelar sig som är behållningen. Det är hans helt egna stil som lockar. Hur han lyckas formulera sig så pass roligt, sorgligt, fyndigt, klarsynt och ärligt på samma gång. Och ändå behandlar han det svåraste ämne som finns. Nämligen hur det är att leva.

Betyg: GGGGG

Inga kommentarer: