onsdag, augusti 27, 2008




2 x soul

Al Green – Lay it down & Eli ‘Paperboy’ Reed – Roll with you

Dagens soulmusik har det tufft. Den jämförs mot något som närmast var fulländat för 30 -40 år sedan. Det går liksom inte att förbättra den gamla typen av soul. Många försök har gjorts och nu kommer ytterligare två.

Al Green var ju med när det begav sig och har inget att bevisa. Han har släppt några hyfsade comebackalbum på senare år och för ett tag sedean kom ytterligare ett, Lay it down. Nu har han verkligen försökt att återskapa soundet från förr. Lay it down låter nämligen precis som det gjorde på 70-talet. Sången, trummorna, stråkarna, allt är återuppståndet igen.

Eftersom Greens 70-talsalbum är klassiska så låter det såklart bra även nu. Problemet blir bara att man hört det förut. Fast hade Green försökt sig på att låta modern så skulle man stört sig på det. Aldrig är man nöjd.

Särskilt starka är balladerna. De allra flesta låtarna är lugna men de riktigt smetigt tårdrypande låtarna som är fulla med stråkar i bakgrunden är allra bäst. Starkast av alla är låten Too much. http://www.youtube.com/watch?v=ZGKwOL4lfzc

Eli ’Paperboy’ Reed är mera en nykomling. Han är dessutom vit vilket inte brukar innebära bra soulmusik. Paperboy försöker in i minsta detalj låta som det lät förr. Han gör det bra och hans texter håller hög soulklass. Men ändå kan jag lova att jag hellre lägger på en gammal Otis Redding platta än lyssnar på Roll with you en tredje gång.

Fast det vore kul att se Paperboy på någon liten klubb. Då skulle det säkert svänga alldeles förträffligt. Bästa låt på plattan enligt mig är Take my love with you.

Betyg: Al Green 7 & Eli ’Paperboy’ Reed 5

Inga kommentarer: