fredag, september 14, 2007


George P. Pelecanos - Ett djävulskt pris och Svarta själar
Jag har i snabb takt plöjt två böcker av min favorit inom deckargenren. Det är i och för sig inte specielllt svårt för honom att sticka ut då jag väldigt väldigt sällan läser deckare. Kanske är alla deckare så här bra.
Pelecanos serie om privatdeckaren Strange, som håller till i Washington D.C., är så fylld av klyschor att man borde spy. Alltifrån polisspråket till de ruffiga miljöerna är som tagna ur en mall för amerikansk white trash kultur. Men ändå är det något som drar hos Pelecanos. Han kan verkligen bygga upp spänningen och framförallt finns det hela tiden en påtaglig mänsklig närvaro. För lika viktig som kriminalhistorian är de sociala skildringarna.
Pelecanos är skicklig på att använda klichéerna på rätt sätt och han får oss att tro att det han skriver är sant. Den värld han skriver om behöver det språk och de miljöer han använder. Skulle han börja finlira med en svårare text eller bara svårare ord så skulle allt falla platt.
Dessa två böcker rekommenderas varmt till deckarfantaster eller deckarnoviser som jag. Man behöver dock börja med första delen i serien, Ren som snö, om man ska förstå personernas bakgrund.

Inga kommentarer: