fredag, september 21, 2007



40 av 1001 album

Miriam Makeba - S/t (1960)

Det här skivan har jag tidigare varit tvungen att hoppa över då jag inte hittat den någonstans. I sommras fann jag dock den på en loppis i Strömstad.

Miriam Makeba är en av mycket få, om inte den enda, på den här listan som kan hamnar inom världsmusikgenren. Makeba som kommer från Sydafrika släppte detta debutalbum 1960. Hon hade bosatt sig i New York och blivit en exotisk fågel på scenerna där.

Skivan innehåller folksånger från runtom i världen. De flesta låtar sjungs på Xhosa, hennes modersmål. Den musikaliska uppbackningen sker mestadels bara med körer och en gitarr. I några spår utökas det med fler instrument.

Till en början tyckte jag inte att det fanns mycket att haka sig fast vid. Melodierna var osynliga och inte heller rytmerna fanns där. Alltihop kändes lite urvattnat. Nu några lyssningar senare så lyckas jag ändå lite försiktigt hitta ingångar i skivan. När man hört en indonesisk vaggvisa, Suliram, ett antal gånger så börjar man nynna med och när hon sjunger den olyckliga Where does it lead så tror man henne.

Favorit: Where does it lead

Betyg: GG

Inga kommentarer: