lördag, april 28, 2007

Malcolm Middleton & Loney, Dear - Pustervik, Gbg 27/4-07

Årets finaste kväll tillbringades på Tranquilo och Pusterviksbaren. Skotten Malcolm Middleton, tidigare i Arab Strap, har gjort en av årets hitills bästa plattor så förhoppningarna var stora inför konserten.

Först ut var dock Loney, Dear. Det nya stjärnskottet från Jönköping som gett ut sin nya skiva på Sub Pop. De låtar jag hört innan har jag tyckt om men det har kanske varit lite för många mespoppiga tendenser för att jag riktigt skulle ta till mig det. Live visar dock Loney, Dear att de verkligen är något att lyssna på. Trots en dålig plats långt bak och en allmänt stökig fredagspublik så når musiken fram. Emil Svanängen, som är Loney, Dear, har verkligen något som man både spetsar öron och ögon inför. Bandet han har med sig bygger upp låtarna till monotont men samtidigt mycket svängigt sound. Publiken är verkligen med på noterna och det märks att de redan har många fans. Inför konserten hade jag läst att Svanängen såg livespelandet som mer eller mindre något nödvändigt ont. Då såg jag framför mig ännu ett band som var obekväma och dåliga på en scen. Det visade sig att jag hade helt fel.

När sedan huvudnamnet för kvälle skulle gå på visar det sig att publiken tunnats ut betänkligt. Jag vet inte om Middleton uppfattar det men det känns som han har taskigt självförtroende från start. När han inte får något svar på sina mumlande frågor i micken så ser han konfunderad ut. Det ser ut som om han vill lämna allt och åka hem. Men med hjälp av ett skönt band lyckas han istället hitta något som kan kallas fokus och spelar bl.a titelspåret från senaste skivan A brighter beat och Loneliness shines. Det dock ganska oengagerat och framförallt glädjelöst som sedan konserten fortsätter. Den fortsätter och fortsätter. Allt för länge enligt min mening. Enligt många andras också för i slutet är det inte många kvar.

Middleton är inte känd för att vara någon muntergök och det behöver man inte vara när man står på en scen. Jag har sett massor med artister med dyster uppsyn genom åren som ändå klarat att ge något extra till publiken. Igår kände jag inte det från Malcolm Middleton.

1 kommentar:

Nadine sa...

förlåt att jag inte härdade ut o stannade kvar för att dela din upplevelse. Kram, N