onsdag, mars 28, 2007

Vad man gör när man jobbar på bibliotek, del 1

Bokuppsättning

Det är så många som frågar vad man egentligen gör som bibliotekarie att det är dags att räta ut begreppen.

Del 1 i denna serie blir en given syssla. Att sätta upp böcker eller andra media i hyllorna igen efter de varit utlånade. I Kungälv har vi som regel att varje person ska sätta upp böcker 20 minuter per dag. Man sätter även upp böcker under de pass man har i informationsdiskarna.


Bokuppsättning som syssla kan tyckas tråkig men det är faktiskt inte så farligt. Det är lite beronde på vilken avdelning man sätter upp böcker på. Oftast är det faktiskt så att jag blir alldeles hänförd över den mängd böcker som man faktiskt skulle vilja läsa. Särskilt när man sätter upp skönlitteratur och biografier av alla de slag vill man bara sätta sig ner och börja läsa. Men även en hel del facklitteratur om historia, geografi, film och en massa annat är sådant som jag gärna skulle vilja kunna mer om.

För att gilla denna del av arbetet krävs nog ändå att man har ett genuint intresse för böcker. Även ett visst intresse för att sortera, skylta och klassificera olika media är nog också ett måste.

Fördomen att det krävs fyra års studier för att sätta upp lite böcker kan tyckas sann efter denna första del i biblioteksvetenskap. Men vänta bara, det kommer mer...

Inga kommentarer: