onsdag, mars 14, 2007

Dolly Parton - Göteborg, Scandinavium 13/3 2007

Det är sällan man går på konsert i Scandinavium numera. När man väl hamnar där så tänker man alltid på de underbara bussresorna med Siesings på 80-talet. Då avverkades närmast allt i hårdrocksväg. Mitt första besök var Kiss under hösten 1984.

Det senaste besöket kom alltså igår. Förväntningarna var väl ganska höga men man visste inte riktigt hur det skulle bli. Biljettpriserna var väldigt höga och man funderade i förväg om det verkligen skulle vara värt priset. Väl på plats så visar det sig att vi fått väldigt bra platser på läktaren så förutsättningarna var bra.

När ridån går upp och Dolly kommer ur scengolvet så visar det sig att de två nästföljande timmarna är närmast magiska. Visst finns det några stunder då magiskt bara blir bra men det slår aldrig över till något mindre än bra.

Dolly blandar ganska friskt i stilar men alltid är rösten glasklar och otroligt känslosam. Min oro för att bandet hon hade med sig skulle spela stelbent visade sig vara obefogad. Jag var rädd för att det skulle bli för polerat och snällt men de lyckas verkligen kompa Dolly på ett bra sätt.

Höjdpunkterna under konserten är riktigt många. Extra omnämnade bör den bluegrass färgade gospeln Shine, den överraskande Turn turn turn, den Norah Jones omgjorda The grass is blue, den obarmhärtiga Little sparrow och den avslutande He's alive. Hon hade gärna fått stått och mässat om Jesus i fem minuter till innan ridån drogs ner. Dolly spelade förstås också sina stora hits 9 to 5, Jolene och Islands in the stream också. Undebara allihop.

Det känns som Dolly är en av de sista riktigt stora underhållarna ur den gamla skolan som finns kvar. Hennes hyllning till Elvis var kanske inte konsertens höjdpunkt men den visade ändå att det finns beröringspunkter mellan de två. På något sätt kändes det efter konserten som man det var såhär att se Elvis under sina bästa Las Vegas år. Stor underhållning som aldrig viker en tum från den musikaliska kvaliteten.

Att konserten bara får 3 fyrar i GP ser jag som en stor förolämpning. Högsta betyg är givet.

Inga kommentarer: