måndag, december 04, 2006

Raymond Carver - Short Cuts

Att i novellform lyckas skriva en text som ger en stor läsupplevelse är det inte många som klarar av. När man väl gör det blir det desto bättre. Två av mina favoritförfattare som skriver i novellform är Maupassant och Bukowski. Deras korta historier är fantastisk läsning. Leta upp Maupassants novell Ånger om du är nyfiken.

Carvers novellsamling Short Cuts innehåller nio noveller. Av dem är det bara en som jag inte gillar. Gillar är egentligen ett opassande ord i sammanhanget då flera av novellerna är riktigt hemska. Flera gånger är det nämligen barn som råkar ut för någon olyck och i andra fall är det oväntade dödsfall och våldshandlingar som utspelas. Carver lyckas med enkla medel bygga upp spänningen i novellerna. Personerna som figurerar i texterna är vanliga medelklass amerikaner till ytan men det finns saker som händer där under ytan.

En bra novellförfattare har förmågan att hålla spänningen vid liv till slutet. Carver håller hög klass när det gäller detta. Man har nämligen ingen aning om hur historierna slutar innan man läst den sista meningen. Den lite hårdkokta formen som Carver skriver i kan, om den misslyckas, bli grabbig och hemskheter för hemskhetens skull. De här novellerna är så skickligt skrivna att det aldrig blir på det sättet.

Novellerna i Short Cuts är hämtade ur Carvers digra produktion. De nio som är utvalda i denna boken är de som låg till grund för Robert Altmans film med samma namn.

Inga kommentarer: