fredag, december 29, 2006

1 av 1001 böcker

Ian McEwan - Saturday (2005)

Som ni förstår så finns det även en bok som innehåller 1001 böcker man ska ha läst innan man dör. Många har man läst men det finns förstås också många man inte läst och andra att läsa om. Nu börjar nedräkningen. (ej i kronologisk ordning)

Detta är den första boken jag läser av den engelske författaren Ian McEwan. Här får man följa bokens berättare och huvudperson Howard Perowne under ett dygn. Perowne jobbar som hjärnkirurg på ett sjukhus i London men handlingen utspelas bara under delar av bokens slutskede där. Det är istället mycket annat som händer under detta händelserika dygn i Howards liv.

Det börjar med att han inte kan sova utan ställer sig och tittar ut genom sitt sovrumsfönster. Väl där ser han ett flygplan som brinner vara på väg mot Heathrow. Direkt så tror Harold att det är ett terroristattentat på gång. Så är dock inte fallet men under hela boken så återkommer frågan om var världen är på väg. Boken är skriven precis innan USA och England invaderade Irak och många av dessa frågor tas upp. Det är nästan så att det är extra intressant att läsa nu när man vet hur det gick.

Perowne är 48 år och, som sagt, hjärnkirurg. En mycket duktig sådan. Denna dag är han dock ledig. Han ska istället spela squash med en kollega. På vägen dit krockar han med en annan bil. Det visar sig inte vara en vanlig krock utan männen i den andra bilen är enbart ute efter att bråka. Perowne lyckas först klara sig ur den svåra knipan han är satt i men i slutet av dygnet dyker männen upp igen.

Andra stickspår i berättelsen är Perownes två barn Daisy och Theo. Daisy har under en längre tid varit och studerat i Paris men väntas hemma denna lördag. Samtidigt ska också Henrys svärfar komma. Theo, sonen som bor hemma, har spelning med sitt bluesband som Perowne också hinner kolla på under dagen. Vad som från början såg ut att bli en rolig dag där det mesta var planerat och klart visar sig bli en dag full av överraskningar.

Som ni förstår finns det många olika delar i boken så författaren har möjlighet att få in en mängd olika ämnen. Både stora och små ämnen kommer upp. McEwan är skicklig på att baka in alla dessa ämnen i texten. När man läser det känns det varken för snuttifierat eller för djuplodande. McEwan är inte riktigt lika bra på att förmedla spänning när det behövs på slutet. Då blir det lite krystat. Förresten så hinner Harold ha sex med sin fru två gånger under dessa 24 timmar också. Ni förstår att det är körigt för honom just denna dag.

En bra bok som sätter sina spår. Särskilt när man börja fundera på vad som händer i ens eget liv och kanske framförallt vad som kan hända i världen när som helst. Ett extra plus för den härliga londonmiljön kring Euston Road.

Betyg: GGG

4 kommentarer:

Anonym sa...

Trevlig läsning! enklare att läsa din recensioner än att plöja böcker själv.
Undrar om Bert Karlssons, Gunde Svans,o Bonos böcker finns bland de 1001?
För dom har jag, och dom enda som du vet :-)

Ha de gott.

Anonym sa...

Kul mä både musik- och boktips. Går ofta in och läser här. Tack M för denna service, och ett riktigt "Gott Nytt År".

Kanske kunde man få hänga med dig ngn gång till Neff om det är nått bra band som vi gillar båda två?

Hälsningar.../Anders.B
>> www.andersbohman.se <<

Mattias sa...

Det är klart att vi ska gå på Nef någon gång framöver. Ett par öl och lite musik är precis vad man behöver under en vinter i Gbg.

Vi får kolla programmet framöver.

Nadine sa...

oj, inga små pensum mäter ut åt dig själv! 3003 verk inom 3 olika konstnärliga uttryck - när du är klar, är du mer bildad än nån annan av oss! //N