tisdag, december 04, 2012

Årets album 2012 plats 45


Tindersticks - The Something Rain

Det finns ett problem med Tindersticks. De gjorde precis allt rätt på sina första fem album och kan omöjligt toppa det. Det är svårt att se hur de ska kunna utvecklas åt något håll som exempelvis Nick Cave gjort. Men efter några sådär album efter de återförenades så är ändå The Something Rain en skiva man kan nämna i samma andetag som storverken från mitten av 90-talet.

Inledande Chocolate är en 9 minuter lång pratlåt som möjligen är kul en gång. Helt klart en av de märkligaste och mest felplacerade öppningslåtar någonsin. Eller är det något jag inte förstår? Hur som helst så kommer sedan ett gäng riktigt starka låtar. Ett par av dem skulle möjligtvis plats på en best of med bandet. Och det betyder att det riktigt och drabbande låtar.

Det finns ett bett och en intensitet som verkligen påminner om vad man gick igång på förr. Funderingar om hur ung man var när det begav sig poppar också upp. Vad visste man om livet då egentligen? Mer än vad man minns antagligen. Om minns tillbaka riktigt noga så finns det i alla fall några oförglömliga ögonblick knutna till det här bandet.

Riktigt sådana minnen tror jag inte låtarna The Something Rain, This Fire Of Autumn och A Night So Still kommer att ge. Men de har ändå givit ett antal sköna musiklyssnarstunder under året.

Inga kommentarer: