måndag, december 10, 2012

Årets album 2012 plats 34


Cat Power - Sun

Det är klart att Chan Marshall tillhör de absolut tuffaste inom musikbranschen. Hennes röst och utstråling är one of a kind och oefterhärmelig. Jag tillhör dem som gillar hennes senare skivor, The Greatest och Jukebox mer än hennes tidiga lo-fi alster. De är perfekta för en jukeboxbar och också i min stereo.

Årets skiva Sun är varken eller i ljudbilden. Den mer elektroniska ljudbilden passar Marshall röst utmärkt och första delen av Sun är lysande. De tre inledande låtarna, Cherokee, Sun och Ruin tillhör det bästa hon gjort och skivan skulle lätt kommit så högt som topp tio om nivån hade fortsatt på samma nivå. Som ni förstår gör den inte det.

Rösten, det är ändå rösten som gör Cat Power så unik. Det finns ytterst få röster där man verkligen hör hur orden kommer från hjärtat och där de verkligen behöver ut. Det är omöjligt att imitera Cat Power. Det är ytterst få som kan få min hud att knottra sig så snabbt som Marshall när hon hittar rätt. Som i öppningen av Cherokee när hon sjunger I never knew love like this...

Inga kommentarer: