måndag, december 21, 2009

Årets album 2009 plats 6

Greg Cartwright - Live at the Circle A

En man och en gitarr inspelad live på ett litet ställe i Milwaukee, kan det vara något? Ja, herregud, det kan det verkligen. På ett sätt skulle den här skivan kunna toppa hela den här listan. Vad det gäller lyssningar i höst så skulle den definitivt det. Greg Cartwright spelar och sjunger i vanliga fall med Reigning Sound, som är ett fenomenalt rockband, och har tidigare gjort fantastisk musik med bland annat Compulsive Gamblers och Oblivians.

På den här skivan är det alltså nedskaltat till röst och gitarr. Resultatet är hjärtekrossande. Cartwright är helt klart ett geni, en fantastisk låtskrivare, sångare, textförfattare och tolkare av andras låtar. När Cartwright sjunger är det inget navelskåderi som gäller utan han utgår från den mer rättframma rocktraditionen där drivet och enkelheten ligger främst. Han gör det med sådan naturlig inlevelse och kärlek att det inte finns några tveksamheter att det här är musik jag älskar mer än sådant jag borde älska mer.

Att skivan är inspelad live är egentligen ingen nackdel. Mellansnacket är kort (och bra) så det stör inte och låtarna blir grymt levande när man hör hur den ganska lilla publiken verkligen njuter. Att skivan hamnar på plats sex på den här listan och inte högre har väl ändå att göra att det är en liveskiva. Det bär på något sätt emot att sätta en liveskiva på topp 5. Men det är mer nördigt och dumt tänkande av mig för Live at Circle A är fem poäng av fem möjliga i min värld. En annan liten anledning, till sjätteplatsen, är väl också att Greg Cartwright ändå dyker upp lite längre upp i tabellen.



Inga kommentarer: