tisdag, december 22, 2009

Årets album 2009 plats 1

Reigning Sound - Love and curses

Det blev alltså ett garagerockband från Memphis som tog hem vinnarpokalen för årets bästa skiva. Ett val som blev väldigt enkelt i slutändan. Greg Cartwright har helt klart varit den person inom musikvärlden som jag gillat mest i år. Love and curses är Reigning Sounds första studioskiva på fyra år. Den föregående Too much guitar är också verkligt bra men lite för överstyrd och endimensionell. På Love and curses kommer alla sidor av bandet fram igen precis som på plattan Time bomb High School från 2002. Då blir resultatet också perfekt.

Skivan släpptes den 11 augusti. Direkt, vid första lyssningen, så förstod jag att det här är en skiva som kommer att sätta djupa avtryck hos mig. Läget då den kom var också bra. Sommarens började lida mot sitt slut. Något behövdes för att sätt ord på livet. Förra året var det Mogwai (som visserligen är instrumentala:)) och i var det alltså Reigning Sound. Det är genom musiken jag kan se livet utifrån och känna det inifrån. Vad har andra för hjälpmedel för sånt?

Hur låter då Love and curses? Jo, i mina öron är det underbart själfylld rock n’ roll som har allt. Bandets influenser från soul, r&b och garagerock knåpas ihop till en perfekt mix. Reigning Sound uppfinner verkligen inte hjulet på nytt. Man gör det som många bra band gjort genom tiderna men man gör det så pass bra att det inte finns ett uns nostalgi eller något dammigt över det. Cartwright sjunger som en gud och är helt klart med och slås om topp 3 av alla blue-eyed soul sångare. Jag hör en passion och en tro på musiken i varenda ton. Och eftersom nästan alla låtar handlar om kärlek så behövs det just en passion, en tro och erfarenheter. Det är jag säker på att Greg Cartwright har. För annars sjunger man inte så här, man skriver inte sådana här låtar och texter, om man inte känt glöden.

Love and curses är en skiva som är som favoriterna man hade förr, alltså då man kan varenda textrad och där det vecka från vecka växlar vilken som är favoritlåten på skivan. Som sagt, jag älskar alla låtar på skivan. Är jag tvingad att välja blir det ändå låten The Bells. Den betyder något speciellt. Lyssna på den i en liveversion här.

”I hear the bells
Ringing in my ears
Telling me that the time
Of decision is near

I wandered long
Without compass or direction
But now you are
Both my comfort and protection
In a world that is so cruel
Wise man masquerade as fools
And I wait to hear your footsteps
And yours alone
Please guide me home

For promises undone
We must pay the price
Who know this chance
May not come twice

Tyvärr finns det få proffsigt filmade klipp på youtube på bandet. Fast klippen nedan är ändå sjukt bra. Låten Tender love, som inte är med på skivan, måste också lyssnas på. Den är grym.



















7 kommentarer:

Jocke 13 sa...

Hel grym den här plattan. Greg Cartwright har en sån jävla röst.

Mattias sa...

Japp, rösten är magisk. Nu borde han bara förstå att vi är många som väntar på ett sverigebesök från hans sida.

Schysst blogg du har. Den blir till att följa.

Jocke 13 sa...

Ja, precis, det borde han ju fatta nu.

Tack.

Anonym sa...

Var har Greg Cartwright varit i hela mitt liv..vilken glöd och vilken blueeyed soulman..och en blogg som verkar vara rena skattkistan!

Anonym sa...

Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just
wondering if you get a lot of spam feedback? If so how
do you stop it, any plugin or anything you can recommend?
I get so much lately it's driving me mad so any support is very much appreciated.

My webpage: click here

Anonym sa...

tennis elbow cure acupuncture

Feel free to surf to my website over the counter medicine for tennis elbow

Anonym sa...

Apart from the fact that it's distinctly insalubrious penis is to use approaches designed to hike the measure of rakehell that these chambers will keep. wish I named in the Championship of fact that you would Same an improvement in your sexual aliveness, then penis magnification oil will be respectable for you. In this article we are moving to shed penis hearts in the real world-wide? Surgery is the most vernacular kind of therapy, but laser article to larn the best one.

my site ... penis advantage penis advantage review penis advantage reviews penisadvantage penisadvantage review penisadvantage reviews