måndag, december 21, 2009

Årets album 2009 plats 5




Alla som sett Malcolm Middleton vet att han är motsatsen till en entertainer. Kanske är han det privat men på scenen är han det inte. För min del behöver man absolut inte vara en publiktämjare när man spelar live men lite liv i blicken och lite jävlaranamma är inte fel. Middleton ser bara bekväm ut när han spelar akustiskt och jag förstår därför att han ska sluta turnera. Men låt oss verkligen inte hoppas att han slutar göra musik, för då går vi miste om en stor skotsk låtskrivare, sångare och musiker.

Middleton har släppt en räcka starka soloalbum sedan Arab Strap lade ner. Waxing Gibbous, som kanske är hans sista, känns som en verklig ansträngning att få ut maximalt av det han har inom sig. Låtarna är mer varierade och instrumentering mer kraftfull. I ena ändan finns låtar där det låter E Street Band på skotskt vis, i andra änden är det bara den akustiska gitarren och i mitten finns det en del syntiga ljud. Och närvaron som jag kan sakna när han spelar live finns defenitivt i studion, skivan igenom.

Så låt er inte luras över Malcolm Middletons lite väl tilltagna blyghet på scen. Lyssna på låtarna han skrivit till Waxing Gibbous och hör ett hantverk av högsta klass. Här finns både låtar av alla de slag som en perfekt skotsk popskiva ska ha.


Inga kommentarer: