onsdag, januari 14, 2009

113 av 1001 album

Jimi Hendrix – Electric ladyland (1968)

Hendrix var väldigt produktiv under 1967-68. Tre skivor på så kort tid är det inga som klarar av idag. Eftersom han dog bara några år senare var det ju bra att han verkligen satsade allt han hade men hade han inte gjort kanske han hade levat och kanske hade skivorna blivit ändå bättre.

Electric ladyland är en lång skiva som har sina toppar och sina dalar. Visst, allt Hendrix gör har en aura av originalitet men att höra långa utflykter av gitarrjam är inte så roligt i längden. Sedan finns det även en del låtar som saknar riktiga strukturer och mest låter jammade de också.

Fast det finns ju också ett antal spår som är rockhistoria. Låtar där Hendrix firar stora triumfer även som låtskrivare. Som titelspåret Have you ever been to (to Electric ladyland), Voodoo child (slight return), Crosstown traffic och All along the watchtower (som så klart är en Dylan låt men som Henrix verkligen gjorde till sin egen). Det är dessa låtar som den stora massan gillar och jag sällar mig till dem. Jammandet lämnar jag åt de riktiga Hendrix-konnässörerna.

Betyg: GGG

Favorit: All along the watchtower

Inga kommentarer: