måndag, februari 26, 2007

6 av 1001 filmer

JFK (1991)

Oliver Stones film om mordet på John F Kennedy är en film man nog ska se ett par gånger om man ska hänga med ordentligt. Tempot är uppskruvat och namnen är många. När Stone också klipper in dokumentära bilder i filmen så gäller det att vara alert hela tiden. Jag gillar det.

Trots att man inte är amerikan så är ju detta mord synnerligen mytomspunnet och intressant. Efter filmen blir det ändå intressantare. Stone har byggt sitt manus på att kraftigt ifrågasätta hur mordet utredes efteråt. När man, som tittare, får alla fakta framlagda så verkar det fullständigt omöjligt att det verkligen var Lee Harvey Oswald som sköt Kennedy.

Hela filmen leds framåt av New Orleans-advokaten Jim Garrison som spelas av Kevin Costner. Det är Garrison och några av hans medarbetare som vågar börjar nysta i de många frågetecknen kring de tidigare utredningarna och då särskilt den s.k. Warren-rapporten. Det är så mycket bevis som förstörts eller kommit bort att de förstår att något är fel. Det visar sig inte vara helt lätt att ta sig an detta mål då det visar sig finnas ledtrådar ända upp till den amerikanska regeringen.

Jag gillar verkligen filmen rakt igenom. Den är spännande och intressant på samma gång. Filmen får mig att vilja läsa böcker om ämnet. Den får mig också att ha ytterligare något att se fram emot då man blir gammal. Detta då de nu hemliga filerna om mordet blir så gamla att allmänheten får ta del av dem om år 2037. Där kanske sanningen finns.

Den långa avslutningspläderingen av Garrison i rättssalen blir som ett mer allvarligt och djupgående avsnitt av den klassiska tv-serien Lagens Änglar. Det ska ses som en komplimang

Inga kommentarer: