torsdag, februari 15, 2007

5 av 1001 filmer

Gimme shelter (1970)

Dokumentärfilmen om Rolling Stones turne i USA 1969 klassas som en av de bästa musikfilmerna som gjorts. Det har jag verkligen inget att invända emot. Musikscenerna är vassa men det är framförallt en hel epok som beskrivs och man får följa hur "the love generation" går mot sin undergång. Detta skedde i under Stones spelning i Altamont utanför San Francisco i december 1969. Bara fyra månader innan den ödestigra spelningen hade Woodstock ägt rum. Allt, nåja nästan, hade gått stillsamt till och musiken hade stått i fokus. På Altamont var stämningen helt annan.

I filmen finns helt osannolika bilder från dagen då den fria Altamont-festivalen ägde rum. Det första som händer när Stones anländer är att Mick Jagger blir nedslagen. Det blir inte bättre efter det. På grund av dålig planering och tidsbrist finns det i stort sätt inget som fungerar. Andra band som spelar under dagen är Flying Burrito Brothers, Crosby, Stills, Nash & Young och Jefferson Airplane bland annat. Grateful Dead vägra spela.

Som säkerhetspersonal hade man anlitat Hells Angels. Inte så lyckat om man säger så. De hade fått i order att befinna sig vid scenen och se till att inga ur publiken tog sig upp på scenen. Scenen som kanske var 1 meter hög och publiken var över 300 000 människor. Ser man på filmbilderna så ser man också att oerhört många i publiken är så höga av droger att det är skrämmande. Här var det inte peace, love and understanding utan dåliga trippar som verkar göra folk helt galna. Att banden ens vågade gå upp scen var modigt.

Under dagen dog fýra människor, varav en blev mördad precis framför scenen. Man ser bråket utbryta i filmen. Fyra barn föddes ocksp på området under dagen. Helt osannolikt Kolla länkarna och se själva hur det såg ut: http://www.youtube.com/watch?v=Ufsbq8OWS_E
http://www.youtube.com/watch?v=aDRk6Qlw_pk

Att man lyckats fånga allt detta på film får man se som en kulturgärning av yttersta format. Det måste också sägas att även om det var dåliga vibbar i luften under Altamont så ser alla oerhört coola ut. Jag har alltid varit lite svag för hela hippiestilen.

Betyg: GGGGG

1 kommentar:

Anonym sa...

Amazing! This blog looks just like my old one!
It's on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!
My homepage ... know memes