måndag, november 12, 2012

Jag har bara dusch hos mig (fri tolkning av Orups hit Regn hos mig)


Kom att tänka på det på Friskis idag. Att duscha är bland det skönaste man kan göra. Kanske inte just på Friskis men det fungerar bra där också. Just där kanske det egentligen inte är det varma vattnet som gör att man mår bra utan de gamla gubbarna som gör att man känner sig både ung och smal. Möjligen blir jag snart lika skrumpen som dom om jag forsätter duscha i samma takt som nu.

Jag tror att en del av min duschfetisch beror på min uppväxt på landet. Eftersom vi oftast eldade med ved så fanns det inget varmvatten på morgonen. Istället fick man koka vatten på spisen. Sen fick man vara akrobat för att tvätta håret. Samtidigt som man stod böjd över diskhon skulle man hålla kastrullen och hälla över sig. Det var närmast omöjligt att få lagom temperatur också. Antingen kokhet eller kallt var det oftast. Inte sällan så tog vattnet slut innan man fått ur allt schampo också. Då var det bara stålsätta sig och vrida på kranen och ta emot det iskalla vattnet.

Det är ju på vinterhalvåret som duschningen är som skönast. Jag skulle kunna tänka mig att duscha efter varje gång jag varit ute. Kylan intar mig direkt känns det som. Enda undantaget är när det är träning på g. Då är det inga problem att köra i kortbyxor mitt i vintern. Men annars räcker det med att gå med soporna över gården för att duschen ska locka.

Att bo i lägenhet och ständigt att tillgång till varmt vatten i överflöd måste vara en västerlandets största fördelar. Jag antar att det inte är miljövänligt att slösa vatten men all sådan kritik passerar mig. Det händer allt som oftast att jag tänker stänga av duschen i 10 minuter innan jag väl gör det.

Sen kan man se dusch som en frizon. Att vara helt själv är man sällan. Men i duschen är man oftast det vilket är rätt underbart. För mig är de bäst när det bara är helt tomt i hjärnan medans vattnet kommer. Bara andas in och andas ut utan att tänka på något. Det är en besvikelse att ibland upptäcka att tånaglarna behöver klippas eller att annat kroppsligt behöver göras. Fokus försvinner från den totala njutninen. Fast å andra sidan kan man då få riktigt långa seanser i duschen vilket delvis väger upp jobbet som måste utföras.

Att duscha hos andra är kul och lite av en hobby. Det händer dock sällan att man gör det. Det är liksom svårt att naturligt låna duschar. Men det är intressant och viktigt att prova på olika vatten och strålar. För just strålen är ju den viktigaste delen i duschandet. Numera tycker jag nog att de flesta duschar har bra tryck och sköna strålar. Där har utvecklingen gått framåt. Men antagligen finns det mycket att hämta på den är fronten.

När vi bytt duschmunstycken har vi oftast köpt något billigt. De fungerar bra men kanske blir det enorm skillnad i njutning om man lägger ut någon extra tusenlapp för att få de riktiga proffsgrejorna. Antagligen skulle det vara farligt för mig att ha en sådan så jag nöjer mig med vårt plastiga munstycke från Järnia. Jag tror faktiskt det är dags att kolla lite närmare på det nu.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg om ett viktigt ämne. Bästa duschupplevelserna för mig var antagligen åren på studentkorridor i Lund. Duschrummet i källaren var byggt som på ett badhus ungefär: bås med skiljeväggar, helkaklat och hett vatten i aldrig sinande mängder som klarade av att spola bort även den värsta tentaångest.
Jag kan fortfarande sakna det; att gå upp sent en dag utan föreläsningar och ha hela rummet för mig själv - duscha så länge att jag nästan somnade om. Det fanns dessutom bastu, vilket gjorde att uppladdningen inför utgång oftast startade i källaren med bastu, dusch och kalla öl. Det var en bra tid.
/Alex

Mattias sa...

Gott att höra att det finns någon på samma våglängd.

Kanske läge att diskutera vidare över ett musikquiz någon söndagkväll.

Anonym sa...

Absolut! Ska du på El Perro på Nef förresten? /Alex