lördag, november 03, 2012

Born into this


Willy Vlautin - Norrut

Vlautin är också musiker och hans band Richmond Fontaine är  okej alt-country. En genre som jag dock tröttnat något på. Han har skrivit tre böcker. Norrut är det första jag läst. Och jag måste säga att jag är mer sugen på att läsa hans två andra böcker än att lyssna på hans musik.

Norrut är amerikansk white trash gjord till litteratur. Det är servitriser, pick-ups, kasinon, budweiser, fylla, tatueringar, rasism, arbetslöshet och fattigdom. Ämnen som inte är helt ovanliga i amerikansk litteratur men som Vlautin ändå förvaltar fint. I boken får vi följa 22-åriga Allison från Las Vegas. Hon har ett trassligt liv med en brutal pojkvän, en försvunnen pappa, en syster som går sin egen väg och en mamma som inte riktigt är närvarane. Efterhand i boken får man också reda på att Allison varit med om mycket elände genom åren. Saker som hon inte skulle behövt råka ut för men som hon också delvis inbjudit till. Främst genom att dricka mycket sprit. Hon kan egentligen inte skylla på någon annan för att hon hamnat där hon gjort.

Det som framförallt är boken förtjänst är att det inte finns några pekpinnar eller fördömanden över hur folk lever sina liv. I nästan existentiella tankegångar så blir slutsatsen att alla har ansvar för sitt egna liv oavsett från var man kommer. Allison flyr från Las Vegas till Reno och försöker börja på nytt. Där stöter hon på människor som hon efterhand kommer nära.

Kanske kan hon starta om på nytt. Hon är ju bara 22 år.

Betyg: GGG1/2

Inga kommentarer: