söndag, oktober 28, 2007



Vilken sprätt

Mannen, pojken, ovan är kultur-och fritidsnämdens ordförande i Täby. En av Sveriges rikaste kommuner. Han är 25 år gammal och heter Fredrik Schulte. Han verkar vara totalt okunning om bibliotek men han har ändå makten att bestämma över dem. Behöver jag tillägga att han är moderat.

Bakgrunden till mitt förakt inför den här killen är hans syn och åsikter om bibliotek. De är så dumma att man inte tror det är sant. Hans främsta tes är att biblioteken enbart ska syssla med böcker och deras enda syfte ska vara till att främja läsning. Visst, det är ett av bibliotekens viktigaste områden men vi kan och vill göra så mycket mer. Det finns fler medier än böcker som är relevanta för bildning Schulte. Det kanske är svårt för dig att förstå men så är det.

Schute har förbjudit Täbys bibliotek att låna ut filmer. Det strider mot konkurrenslagen, menar han. Bibliotekarierna ljuger om de säger att de inte erbjuder populära filmer, säger han vidare. Vad är problemet, säger jag. Vi erbjuder låntagarna både det de vill och ha och det de inte visste att de ville ha.

Schute vill helst inte att det ska finnas musik på biblioteken. Men han går med på det om man tar ut en avgift för varje lån. Nu kostar det därför 5 kronor för varje skiva man lånar på Täby bibliotek. Schulte har nog inte koll på att en av bibliotekens grundläggande funktioner är det demokratiska att alla ska ha chansen att få ta del av information. Vare sig det är via böcker, Internet, filmer, tv-spel, tidningar eller blindskrift.

Andra tokigheter som införs i är Täby under Schutes ordförandeskap är att skyhöga förseningsavgifter, ta betalt för toalett besök, totalt inköpsstopp från oktober.

Allt ovan går totalt emot dagens biblioteksidé. Det går emot Unesco folkbiblioteksmanifest och det går framförallt emot allt sunt förnuft. Schulte kan du förstå att biblioteken står utanför den kapitalistiska världen. Vi tävlar inte med marknaden. Vi är till för folket.

Egentligen borde alla som röstade på moderaterna i senaste valet stå till svars för detta. Träd fram om ni vågar.

Inga kommentarer: