Time is not on my side
Jag är just nu inne i en period där böcker slukas i rask takt och där sömnbristen blir allt tydligare varje morgon. Eftersom det bara finns 24 timmar varje dygn så är det sömnen som får skippas.
En vardag i mitt liv ser ungefär ut så här: Åtta timmar går till jobb, en timme på att resa till och från jobbet, en timme går till att äta frukost, lunch, middag och kvällsfika, fyra timmar till att leka, krama och natta barn, femton minuter till att se sportnytt, tjugo minuter vid datorn, femton minuter för att göra några armhävningar och situps, tio minuter för att höra hur Lena haft det under dagen, en timme till aktivt musiklyssnande och tjugo minuters diskande. Sen brukar det varje dag vara något annat som tar en timme av tiden. Exempelvis löpträning, mathandling, städning eller annat jobbigt och tråkigt praktiskt som måste göras. Det ska ju sägas att det finns roliga praktiska saker som behöver göras några gånger i veckan som tar alltifrån 13 minuter till en timme. Då är jag uppe i cirka sjutton timmar. Kvar finns då sju timmar att spendera sin tid på.
Sju timmars sömn behöver man nog per natt egentligen. Men det blir inte så när man håller på och läser ännu en Stig Claesson bok. Han är för bra för att ögonlocken ska falla ner. Efter att ha läst tre böcker av honom på raken så är man liksom inne i hans värld. En väldigt angenäm värld får jag säga. Detta trots att boken Innan himlen klarnar är en av de mer nedstämda böcker jag läst. Men Slas är en mästare på att skildra just detta.
Bäst av de tre böckerna jag just läst är Liv och kärlek. Den innehåller närmare ett hundratal korta texter. Alla är väldigt bra och det finns några som är bland det bästa, roligaste och mest träffande jag någonsin läst. Skäl att fira, Flicka som drar på sig ett par strumpor, Damernas, Damer, Nya vårtecken, Kärlek i advent och Inget kan besegra tystnaden är alla texter som man kan läsa fem gånger på raken.
En annan favorit är Kåthet och kristen etik. Den finns i sin helhet nedan:
Det har sagts att den svenska regeringen vill satsa på att tidigt i skolan inpränta den kristna etiken i de arma barnen. Då bör naturligtvis alla följa konfirmationsundervisningen särskilt noggrant. Själv är jag konfirmerad vilket ger mig rätt att gå till nattvarden. Tror jag.
Det är emellertid inte detta jag ska skriva om. Jag vill bara påpeka att det att följa konfirmationsundervisningen inte är alldeles lätt. Det kan ställas krav på en som är smått obegripliga.
Den präst jag hade konformationsundervisning för tycktes bara ha ett etiskt budskap och det var att man inte skulla onanera.
Han påståd med bestämdhet att om man onanerade var himmelriket stängt för en. Helvetet var däremot öppet.
Nu var prästen inte så korkad att han inte visste att unga gossar kan frestas att onanera, att frestelsen kan vara stark och svår att motstå. Alltså gav han oss rådet att när vi överfölls av lust och kåthet genast ställa oss i kallduschen.
Duscha kallt, sa han
Detta sa han med bestämd röst vid varje konfirmationsmöte och sen såg ahn ut över det trettiotal gossar han hade att undervisa. Han såg förvåning i våra gosseögon, en del blå och andra mindre blå, och han märkte förvåningen och upprepade med skarp tunga: Duscha kallt!
Kanske hade prästen rätt då ahn hävadade att kåthet kunde kylas av med iskallt rinnande vatten. I duschen.
Vad visste vi.
Vår förvåning över prästen rättframma sätt att säga åt oss att inte onanera var ingenting emot den förvåning vi kände åd prästen hade för sig att vi hade dusch.
Ingen av oss bodde med dusch. Själva omständigheten att vi där vi bodde varken kunde duscha varmt eller kallt gav oss inget val. Helvetet var öppet för oss, himmelen stängd.
Det är kanske inte mycket den svenska regeringen kan lära av denna berättelse annat än att kristen etik om den nu nödvändigtvis ska utövas, kan snubbla på små praktiska detaljer.
En engelsk undersökning har på senare tid visat att om vi hade haft till gång till kalldusch på den tiden vi gick i konfirmationsundervisning hade vi blivit än kåtare.
Självklart kan man vara kristen och kåt samtidigt men inte medan man går i konfirmationsundervisning.
Numera finns det både dusch och bad i varje svenskt hem. Dock bör en gosse som får lust att onanera, om vi nu ska sätta tilltro till den engelska forskningen angående detta, inte ställa sig i kallduschen.
Duscha varmt.
Annars går ryggraden åt helvete och hjärnan med. Vi får då övergå till att tänka med förlängda märgen, den regeringen tänker med.
Faktum kvarstår dock. All makt utgår från folket.
Himmelens portar är lika vidöppna som helvetets. Det finns ingenting som heter västerländsk kristen etik. I vilket fall ingenting som är värt namnet.
Hederlighet finns och hyckleri.
Varmt och kallt vatten finns det.
Adel, präster, borgare och bönder.
De kallas stånd.
2 kommentarer:
De var ett fyndigt slut. Har faktiskt fått ett litet läsberoende på senaste tiden. Men håller mig till självbiografier ett tag till. Kanske Slas prylar få vänta tills jag e läsmogen.
Andreas
Just det...sätt in en diskmaskin.
Så får du mer tid till att göra det du mest vill.
Njuta av dina Kent-plattor :)
Mvh Jocke Berg.
Lid för konsten eller brinn.
Skicka en kommentar