tisdag, april 19, 2011

Murstycken

Peter Handberg - Släpp ingen levande förbi (2009)

När man vandrade runt i Berlin så fanns det historiska riktmärken var man än vände sig. Allra oftast så råkade man så klart på rester av Berlinmuren. Peter Handbergs bok började jag läsa innan resan och avslutade efter hemkomsten. Sjävklart gav den mer när man själv gott på gator och sett resterna av det obegripliga som muren innebar för Berlinborna.

I boken Släpp ingen levande förbi blandar Handberg in sitt eget liv och sina egna resor i Östeuropa innan murens fall. Han är skicklig på att få in det i den historiska kontexten men det är ändå avsnitten om alla misslyckade flyktförsök från öst till väst som är kittlande läsning.

Polisen i öst var pardonlösa i sitt sätt att stoppa flyktförsöken. Det fanns ingen tvekan mot att rikta vapen mot sitt eget folk. Boken tar upp många exempel på grymheter som drabbade de ofta unga som sökte drömmen i väst. Ben blev bortsprängds av minor, ingen hänsyn togs till barn och gravida och blev man skjuten fick man vänta länge på hjälp. Oftast han de dö innan hjälpen kom fram.

De kanske kändaste offret är Peter Fechter. Han försökte fly med en kompis bara något år efter muren byggdes 1961. Han kom så långt att han var uppe på muren, för att komma dit var han tvungen att passera taggtrådsfält, en mindre mur och de automatiska k-pistarna som gick på om man trampade på fel ställe. Väl framme vid muren hann hans kompis att komma över. Fechter blev skjuten precis i sista steget. Han ramlade tillbaka på östsidan. Där blev han sedan liggande utan hjälp tills han förblödde.

Ska man åka till Berlin så är Handbergers bok bra, även om den ibland kändes lite mastig. Däremot måste man besöka Berlin wall memorial på Bernauer strasse. Där finns en mycket bra sammanfattning av Berlinmurens historia.

Betyg: GGG

Inga kommentarer: