torsdag, april 19, 2012

Upp till kamp


Bild oct text från dagens Göteborgs Posten.

I förra veckan informerades medarbetarna i Majorna-Linné om den ekonomiska krisen.
– Det kommer som en chock att ekonomin är så dålig, säger Mattias Larsson, barn- och ungdomsbibliotekarie på Majornas bibliotek.

Ett brev skickades ut till medarbetarna där det står att ”i stort sett hela vår sektor läggs ner”.
– Det enda som i så fall blir kvar är kulturskolan och ett av biblioteken, säger Lena Axelsson, bibliotekarie i Majorna.

Att antingen Majornas eller Linnéstadens bibliotek försvinner ser bibliotekarierna som orimligt, särskilt med tanke på att antalet besökare har ökat sedan Stadsbiblioteket stängdes för renovering.
– Det här kommer att slå hårt mot invånarna. Vi har omkring 1 000 besökare per dag, allt från den lille bebisen till hundraåringen. Att bara ha ett bibliotek för 70 000 personer, det går inte, säger Mattias Larsson.

Vi fortsätter kampen!

4 kommentarer:

Magnus sa...

Hur kan jag bidra för att rädda våra bibliotek?

DigiBib sa...

Det är aldrig en besparing att lägga ned ett bibliotek. Visst du kanske får ett litet plus i årets budget, men på längre sikt kan det inte bli annat är ett gigantiskt minus, också i reda pengar. Lägre läskunnighet ger sämre resultat i skolan i alla ämnen och det får man betala med ökade kostnader för speciallärare, sommarskola osv.

Anonym sa...

Samtidigt läggs hur mycket pengar som helst på de redan befintliga och "vi-som-vill-in-och-väntar-på-objekt-och-avlar-nya-individualister-tills-vi-spyr" (i Majorna) -de nyrika yuppiejävlar som hört att det är så fiiiiint att bo här, skall trivas.

Problemet med detta är att det är fasaden på stadsdelen som förändras först. Vanliga hederliga majbor äger bakgårdarna samtidigt som lokala nyttoaffärer konkurreras ut för glasscafeer för de som vill synas,boutiquer,sushi och klipparrestauranger. Parasitpacket skulle aldrig sätta sin fot på ett bibliotek, fast allt är gratis. Därför är den dödsdömd, såvida man inte lyckas attrahera dem så att det är "inne" att låna böcker igen.

Mattias sa...

Det är alltid "inne" att besöka bibliotek. Och det finns garanterat tillräckligt många bakgårdsmänniskor kvar i Majorna. Jag ser typ 1000 stycken varje dag.