söndag, oktober 02, 2011

The stars are our out of place


Rodney Crowell - Chinaberry sidewalks

Att läsa engelska böcker brukar inte vara något större problem. Är det ord man inte förstår så blir de ändå klargjorda av sammanhanget. Chinaberry sidewalks var dock lurig läsning. Den på senare år allt mer fenomenale låtskrivaren och sångaren från Texas, Rodney Crowell, skiver sina memoarer på ett flödande poetiskt språk som jag har vissa svårigheter med.

Att boken är svårläst kan också ha att göra med hans ambivalenta inställning till sina föräldrar. Är de goda eller är de onda. Ena stunden blir han slagen och nästa får han som 9-åring följa med sin pappa och kolla in Jerry Lee Lewis. Det är bara ett av många exempel på hur han ena stunden hade de hemskt och nästa glatt. Faktum är att jag i slutändan inte riktigt förstår hur han kan förlåta allt eleände han fick utstå som barn.

Boken är tillägnad Crowells barn. Vilket man väl förstår för den riktar sig väldigt mycket till släkten. Tre fjärdedelar av boken handlar om olika familjeband. Boken hamnar långtifrån andra musikmemoarer men visst saknar man mer fokus på musiken. Det blir något tröttsamt i längden med alla barndomsskildringar. Man längtar mycket efter att läsa om Crowells musikskapande och möten med andra Texasmusiker. Kanske kommer det i ytterligare en bok.

Betyg: GGG

Inga kommentarer: