onsdag, oktober 05, 2011

I've designed it that way


Robert Earl Hardy - A deeper blue, the life and music of Townes Vand Zandt

För några år sedan kom det två biografier om Townes ungefär samtidigt. Jag valde att köpa John Kruths bok To live is to fly. Den var inte mer än okej. Först nu så blev det tid över att läsa Hardys bok om Townes. Efter en liten tveksam inledning så tog den sig och blev en väldigt bra musikbiografi.

Att Townes inte dog tidigare än vid 52 års ålder är konstigt när man förstår hur han verkligen levde. I boken förskönas verkligen inte hans levene men det beskrivs ganska fascinerande. Det är slående hur folk omkring honom älskade honom trots att han inte var någon att lita på.

Her eyes did laugh
Her lips did sing
Her legs did roll
My soul to bring
Her hair did curl
And her thoughts unfurled
Like birds upon
The wings of spring

Texten ovan är från låten Snow don't fall. En låt han aldrig spelade live. Den skulle vara orörd då den kom till när hans flickvän Leslie mördades i Los Angeles då Townes höll på att spela in skivan The late great Townes Van Zandt. En mängd historier som den ovan kommer fram i boken. En hel del nya för mig. Nästan alltid är det något smärtsamt som sker. Townes säger också att han offrat allt för att få till sina sånger.

Nu var inte Townes bara en dystergök. Bland vänner var han känd som rätt galen men alltid med ett varmt hjärta och dråpliga historier. Även i musiken väger han upp så allt inte blir nattsvart. Mot slutet av livet skrev han dock rakt på sak att livet snart var över. Låtar som A song for, The hole och den undersköna Katie Belle blue (till dottern) är bland det absolut starkaste som någon människa skrivit.

Dream pretty dreams
Touch beautiful things
Let all the skies surround you
Swim with the swans
And believe that upon
Some glorious dawn
Love will find you

Come some day
I'm bound away
Wind and wings on the water
Whatever may
You must stay
And remain my beautiful daughter


Inga kommentarer: