lördag, februari 16, 2013

Jag lyste upp som en julgran


John Green - Förr eller senare exploderar jag

Crossover, böcker som passar både ungdomar och vuxna har blivit en egen genre. Eftersom jag numera nästa bara hinner läsa barnböcker så är det kul att ibland åtminstone komma i kontakt med en nästan vuxenvärld i litterturen.

Förr eller senare exploderar jag är en hyllad bok som har lästs av många bokslukande ungdomar på engelska. Nu har den kommit på svenska och snart ska en film spelas in efter boken så den kommer att höras talas om ett bra tag.

Är den då värd att höra talas om? Jo det får man nog säga även om jag inte ger den högsta betyg. Boken handlar om cancersjuka Hazel som är 16 år. Hennes sjukdom är obotlig men hålls för tillfället i hyfsat schack. Hennes vardag är ändå inte som en vanlig 16-årings. Hon orkar inte mycket och hon umgås mindre och mindre med sina gamla vänner. Hennes mamma tvingar varje vecka iväg henne till ett möte med andra cancersjuka. Där träffar hon en dag Augustus. Det är deras öde man sedan får följa.

Författaren John Green beskriver skickligt hur sjukdom kan drabba unga och hur hemskt det är. Historien håller från början till slut. Men problemet är att inga tårar infinner sig i mina ögon genom hela boken. Det borde det gjort då jag vanligtvis är väldigt blödig inför sådana här historier. Så där har han inte lyckats riktigt.

Betyg: GGGG

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.