onsdag, augusti 16, 2006

Joan Baez

Bok: Lyssna till min röst
Skiva: David’s album

I Baez självbiografi Lyssna till mitt hjärta berättar hon öppet men något skrytsamt om sitt liv. Hon är inte sen med att påpeka sin framträdande roll när folkmusiken slog igenom på bredd front i början av 1960-talet. Det stämmer säkert det hon skriver men tonen kan ibland bli alltför fylld med amerikanskt självförtroende. Det är ändå intressant att följa hur hon väldigt snabbt blev känd över hela världen genom att spela gamla folksånger. Hon började skriva eget material långt senare. I mitten av 60-talet var det med hjälp av relationen till Bob Dylan som hon höll sitt namn levande. De turnerade ihop och Baez spelade in många av Dylans låtar. Boken innehåller en del roliga anekdoter om Dylan som var kul att läsa. Det är också intressant att läsa om hennes upplevelser bakom scen i Woodstock och på Live Aid galan.

Annars är det hennes enorma engagemang i olika samhällsfrågor som fascinerar. Hon anordnade demonstrationer och var en ledande kraft inom flera organisationer. Bl.a. var hon i Nordvietnam när bomberna föll, hon var med när Martin Luther King höll sitt berömda ”I have a dream” tal och hon var i Polen och besökte Lech Walesa när han satt i husarrest. Hon har vigt sitt liv åt välgörenhet men har samtidigt kunnat leva gott.

Ytterligare en notis man kan göra är hennes relation till män. Hon var gift med frihetsaktivisten David Harris ett tag och fick en son men annars så är det många tillfälliga bekantskaper. Mest underhållande är när hon redogör för hur hon raggade upp en kille på en tysk flygplats. Hennes väninna fick gå fram till den okände killen och förklara att Joan Baez satt där borta och gärna ville prata med honom. Det ena ledde till det andra och killen var med på hela europaturnén som hennes älskare. Baez hade även en lesbisk relation under 60-talet.

Av Baez skivor är det albumet med titeln David’s album som jag gillar bäst. Här tonar hon ner sin klara röst något. Skivan är inspelad i Nashville vilket gjort den countryinfluerad men inte sliskig. Låtvalet är blandat med både standards och aktuella politiska sånger. Jag är svag för country från den här perioden. Det mesta låter helt enkelt bra och Baez är verkligen inget undantag.

Inga kommentarer: