onsdag, december 19, 2007










Lawrence Wright - Al-Qaida och vägen till 11 september


Efter att ha läst Lawrence Wrights prisbelönta bok så inser man att ett fåtal männiksor kan orsaka väldigt mycket skada. Här behandlas besatta islamister men ser man tillbaka genom historien så kan det hända var som helst och inom vilka religioner som helst.


Wrights bok går mycket grundligt igenom hur terrororganisationen Al-Qaida byggts upp och vilka personer som är inblandade. Viktiga historiska händelser som hänt inom andra islamistiska grupper som Al-Jihad och Muslimska Brödraskapet skildras och hela tiden är det några fåtal kariskmatiska personer som allt hänger på.


Al-Qaida förknippas med Usama Bin-Ladin. När man läst boken så förstår man också att han är den klart viktigaste personen inom organisationen. Han är inte den mest begåvade eller den som har de klokaste idéerna men han är den mest hängivna och framförallt är han personen som ofta har obegränsat med pengar. Han kommer nämligen från en familj som lyckats bygga upp en rejäl förmögenhet och som också har en nära relationen till kungastyret i Saudiarabien.


Bin-Ladin lever långt ifrån så flott som han skulle kunna. Istället lever han som profeten Mohammed säger att en sann musilm ska leva. I alla fall så som Bin-Ladin tolkar Koranen. Tillsammans med sina fyra fruar och många barn flyttar Bin-Ladin runt många gånger från slutet av 80-talet. Den mesta tiden tillbringas i Afghanistan där han bygger upp sin organisation. Under flera år bor han också i Sudan där han även håller träningsläger för blivande Al-Qaida män.


USAs underättelsetjänst kommer i kontakt med Bin-Ladins namn någon gång på 90-talet. Man förstår att han är en del i olika terrorhandlingar men det finns inga konkreta bevis mot honom. Hans uttalande om fatwor mot främst USA men egentligen mot alla icke-muslimer ses alvarligt men inte tillräckligt allvarligt visar det sig. I boken redovisas för hur CIA och FBI misslyckas att lämna ut uppgifter till varandra som skulle kunna hindrat den 11 september. Några av flygplanskaparna fanns i USA redan ett år innan och de var redan då namngivna som "farliga" personer. Men på grund av täta skott mellan de två organisationerna så kom det aldrig fram. Enligt författaren och många intervjuade i boken så skulle den 11 september aldrig behövt ske.


Boken har verkligen lärt mig mycket som jag inte visste innan inom området. Platser som Tora Bora grottorna, namn som Al-Zawahiri, Mulla Omar och terrorismens historia i Egypten, Algeriet är sådant man hört talas och förstås läst lite om men inte så ingående som nu. Om det finns något negativt med boken så är det att den rusar på lite för mycket på slutet. Jag vet att boken heter vägen till 11 september men jag skulle vilja veta mer om just den dagen och vad som hände därefter. En lite djupare analys om de sista veckorna före attacken mot USA hade dock inte varit malplacerad. Det blir ut till att leta efter andra böcker om det.

Inga kommentarer: