fredag, oktober 04, 2013

Imponerande om fruktansvärd händelse


Erika Fatland - Året utan sommar

Ibland undrar jag varför man utsätter sig för att läsa om fasansfulla händelser. Eller ännu värre varför man väljer att kolla klipp på nätet om samma händelser. Jag antar att det i grunden har något att göra med själbevarelsedriften att vara glad att man lever. Och att man varken ska eller kan blunda för världen utanför sin egen lilla bubbla.

Men så finns känslan där ibland att man på något sätt gottar sig i det hemska man läser eller ser. Det känns inte bra. Erika Fatlands bok Året utan sommar kan man dock gilla utan några som helst tveksamheter. Det är en mycket genomarbetad och bra bok om händelserna i Oslo och på Utöya den 22 juli 2011.

Fatland har gjort ett enormt researcharbete där hon bakar in massor av intressant info. Hon går på djupet på väldigt mycket. Hon skriver oerhört känslosamma vittnesskildringar, hon intervjuar terrorexperter runtom i världen för att försöka hitta svar på Breiviks metoder och bakgrund, hon pratar med offrens anhöriga. Hon bakar ihop detta och mycket annat till en mycket läsvärd bok.

Det är förstås omöjligt att förstå den otroliga fasan de som blev fast på Utöya måste känt. Men Fatland kommer nog så nära det går. Det som berör mig mest är hur polisens misslyckade insats, det gjordes grova misstag vilket gjorde att tog lång tid innan de kom till ön. Hade de skött sitt jobb så skulle många ungdomar som blev skjutna de sista 20 minuterna innan han greps antagligen levt idag.

Inga kommentarer: