måndag, december 17, 2007

Debatten om sjukvården

I Göteborgsposten har det varit debatt om den kommunala och privata sjukvården några dagar. Det är sorgligt att höra när kommunala politker säger att de givit upp den kommunala sjukvården som i Uddevalla. Det är ju de som bestämmer och som kan ställa saker och ting till rätta. Istället tror man alternativet är den privata vården.

Jag vet för lite för att helt dissa det privata alternativet men skräcken är förstås att det blir som i USA. Att de som har pengar även får den ultimata fördelen att de får bättre vård. Borde inte ojämlikhetena åtminstonne ta slut innan man dör.

Detta är inget brandtal mot de som har pengar utan mer hur det kunnat bli såhär. Någon som startat en privat cancerklinik menade att man gör alla en tjänst. Man kortar vårdköerna, personerna som söker privatvård betalar fortfarande skatt som alla andra och man skaffar jobbtillfällen för läkare och sköterskor. Allt låter så bra när man hör det men det grundläggande är ju faran i att man får bättre vård om man lägger upp 150.000 kr.

Upp till kamp!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sorry, ojämlikheterna tar inte slut innan man dör och faktiskt inte heller när vi dör. Begravningar och gravvård är idag en så dyr kostnad att det som skulle blivit ett arv äts upp helt av begravningskostnaderna.

Vad gäller vården skrämmer det mig allra mest att de första privata barnsjukhusen nu dyker upp. Inte nog med att privata barnförsäkringar är en klassfråga, nu får vissa spädbarn bättre vård än andra. Ynkedom. Som sagt: Upp till kamp.

Anonym sa...

Ja Mattias jag håller med dig på alla punkter, jag skattar lika vård oavsett samhällsklass.
Upp till kamp !