söndag, december 30, 2007



6 av 1001 böcker

John Banville - The book of evidence (1989)

John Banville är en irländsk författare som inte är översatt till svenska. Han har med ett flertal böcker i sammanställningen av 1001 böcker. The book of evidence är den första jag läst av honom men det ger mersmak för han är en mycket god berättare.

Berättaren i boken är Freddie Montgomrey. Han sitter i fängelse och väntar på sin rättegång. Montgomrey går igenom händelserna som fått honom att hamna bakom galler. Hans återblickar och hans tankar då och hans tankar nu blir till en intressant historia. Brottet han begått är mord på en tjänsteflicka hos en bekant. Hon kommer på honom att stjäla en tavla, som han av oförklarlig anledning bara måste ha. Grunden i det hela är att han ligger i skuld till några skumma typer och behöver pengar. Tavlan är dock i sig inte värd så mycket pengar utan han blir bara begeistrad i den.

Genomgående för alla händelser är att de inte är bestämda i förväg utan det är slumpen som spelar in. Montgomrey erkänner sina synder men han har egentligen ingen aning om varför han utförde dem. Som läsare känner man varken sympati eller direkt ilska mot Montgomrey. Banville lyckas skapa en stämning där jag som läsare både förstår och inte förstår Montgomreys handlingar. Han mördade för han kunde, som han själv uttrycker det.

Banville arbetar i en berättartradition där svaren är få och där alla människor framstår som potentiella mördare. Kanske har han rätt.

Betyg: GGG

Inga kommentarer: