torsdag, december 04, 2008



9 av 1001 böcker

Ian McEwan - Amsterdam

Att den här boken van Booker-priset 1998 är underligt. Det är ingen dålig bok men jag förväntar mig mer av en bok som vinner ett sådant prestigefullt pris. Att den helt enkelt sticker ut på något sätt. Amsterdam ser jag mer som en ganska ordinär skildring av några personers liv.

McEwan är skicklig på att berätta, inget tu tal om det. Amsterdam handlar om två gamla vänner, Vernon och Clive, som åter möts vid en bergravning. Molly, hon som begravs, har varit båda männens älskarinna. Allt väl så långt. Men sen börjar konstigheterna. Både Clive, som är en av Storbrittaniens kändaste kompositörer, och Vernon, som är chefredaktör på en stor tidning, får i förlängningen av Mollys död märkliga dilemman på halsen och som faktiskt får ödestigra konsekvenser. Så man kan säga att boken stora fråga är moral. Vad är rätt och vad är fel?

Titeln Amsterdam är något missvisande för det är endast under bokens absoluta slutskeende som handlingen utspelar sig där. Annars är det London som gäller och det är alltid kul.

Betyg: GGG

1 kommentar:

Anonym sa...

En annan bok som bara delvis utspelar sig i Amsterdam och som där ger en stark närvarokänsla; "Änka i ett år" av John Irving. Om en ovanlig kvinna. Jag läste den ett par gånger och älskade den tills någon dränkte den i saft. Ett hemskt öde för en så bra bok, som aldrig kom i pocket.

Kollegan