måndag, augusti 27, 2007

3 av 1001 böcker



Zadie Smith - Om skönhet

Jag har alltid haft ett litet motstånd till böcker som är för tjocka. När det närmar 600 sidor brukar jag avskräckas. Det har hänt att jag börjat på en sådan bok och känt att det blir mer ett slit än en njutning att läsa. Men det har också hänt att de 600 sidorna varit nödvändiga för att berätta hela historien.

Boken Om skönhet behöver alla sidor för att få fram alla de sidor hos de människor den skildrar. Det är svårt att kort förklara vad en bok på så många sidor handlar om. Men grunden är en akademisk värld där två familjer, Besleys och Kipps verkar. De båda fäderna, Howard och Monty är kollegor men avskyr verkligen varandra. De övriga i familjen blir sedan indragna i denna fejd som utspelar sig på Wellington universitetet.

Zadie Smith lyckas med att verkligen gå in på djupet på varje person. Det känns som hon förstår hur alla känner. Alltifrån den yngsta sonen Besley som bryter sig loss från överklasshemmet för att kämpa för haitiers rättigheter eller hur den snygga Victoria Kipps både vill och inte vill utnyttja sitt utseende.

Det Smith inte riktigt klarar av är att sy ihop historien i slutet. Från att tidigare i boken varit mer öppen och låtit läsaren varit med och fylla i luckor i historien blir hon alltför förklarande och tydlig i de sista avsnitten. Det känns lite onödigt.

Ett avsnitt ur boken fastnade extra. Det var när Carl, en student på Wellington, får jobb som musikbibliotekarie. Ett litet utdrag ur texten ser ut så här:

"När Carls kompisar från stadsdelen där han bodde fick höra talas om Carls nya jobb trodde de inte sina öron. Pengar för att köpa plattor! Få betalt för att lyssna på musik! Mannen! Det här ju rena rånet! Vilket knäck!"

Det är bara att hålla med, vilket knäck!

För att återgå till böcker med många sidor. Den här boken hamnar i kategorin böcker som behöver många sidor och som aldrig känns tung att läsa. Snarare var det så att jag tog varje tillfälle, när maten kokade, när barnen befann sig på övervåningen och till och med mitt i en fotbollsmatch på tv, att läsa ur boken.

Betyg: GGGG

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att läsa din recension av boken. Jag gillar också boken väldigt mycket. Zadie blir bara bättre och bättre med varje bok, även om Autografjägaren också kan rekommenderas också varmt.