onsdag, augusti 22, 2007



2 av 1001 böcker

Franz Kafka - Processen

Ett antal av de böcker som är med på listan över 1001 böcker har man läst innan. Tanken är ändå att jag ska läsa om dem och ha dem i färskt minne. En bok som både tåls och kanske framförallt behövs läsas om är Processen.

Tydligen skrev Kafka det första och sista kapitlet först. Sedan så kom han aldrig så långt som till avsluta allt det som skulle in däremellan. När man vet detta får man bättre förståelse till att det är svårt att hänga med i texterna ibland. Vissa kapitel har till och med fotnötter där de står att kapitlet ej är avslutat. Kafka var perfektionist och när det inte blev precis som han ville ha det så struntade han i att skriva. Det var ju till och med så att han ville att hela texten till Processen skulle brännas när han dog. Istället gav en vän till honom ut boken några år efter hans död.

Inledningen av boken är något av det bästa som skrivits. Hur Josef K blir häktad för något. Vad får varken han eller vi läsare veta. Det finns något i texten som gör att man kan läsa den delan av boken hur många gånger som helst. Sedan dröjer det faktiskt till slutet innan jag får samma läsupplevelse igen. Då blir det en gastkramande vandring mot den väntade döden. Avsnitten mellan början och slutet är också fascinerande läsning men på sina håll blir det alltför drömskt. Verkligheten är inte alls närvarande. Boken går in i en mer dunkel och stämningsfull fas vilket alltså i mina ögon är till de sämre.

Totalt sett är förstås Processen något som bör finnas i varje hem av självaktning.

Betyg: GGGG

Inga kommentarer: