fredag, augusti 31, 2007
Inför resan till Sardinien så försökte jag läsa in mig lite om deras liv och levene. Den här romanen är nog den jag kan rekommendera varmast.
Boken handlar om författarens mycket tuffa uppväxt som fårskötare i den eländiga Sardinska terrängen. När han precis börjat skolan vid 5-års ålder bestämmer hans pappa sig för att skolan inte är något för hans äldsta son. Han ska istället redan nu hjälpa sin far med fårskötseln. Familjen bor i staden Siligo men deras fårmarker ligger en bra bit bort.
Den lille Gavoni blir pryglad och slagen av sin far dagligen ute på landet. De lever på nästan ingen mat alls och de träffar inga andra människor förutom några förbi vandrande rövare. Det är helt osannolikt hårda år pojken får gå igenom. De enda vännerna han får är träden som han hittar på låtsasnamn på. Nämnas kanske också bör att hans enda glädjestunder är när han smyger bakom buskarna och onanerar. Detta börjar han med i 7-års åldern enligt honom själv. Är det verkligen möjligt?
Gavoni lever så här i många många år. När han är i tonåren så börjar han bli lite morskare och säger emot sin far. Detta eskalerar under åren fram till 20 då det sluter i fullt slagsmål. Gavino kastas ur familjen och börjar ett nytt liv.
Eftersom han inte fått gå i skolan så är han nästan analfabet. Men han tar ett krafttag och sätter sig i skolbänken igen. I början så får han gå i klasser där eleverna är 10 år yngre än honom. Han har bestämt sig för att visa sin pappa att det är möjligt att lyckas. Vid 35 års ålder avlägger han till sist en examen i språkvetenskap. Ganska otroligt faktiskt.
Bokens största behållning ligger i naturbeskrivningarna. Dessa så bildframkallande beskrivningar gjorde att jag spanade extra efter olivlundar, korkekar och fårskockar under vår resa. Samtidigt kunde jag se Gavino Ledda som en liten pojke med trasiga kläder gå med sin fårskock uppför de branta bergen.
Eftersom vi bara varit där i 30 gradig värme är det nästan svårt att ta till sig att vintrarna uppe i de sardinska bergen är hemska. Men det är klart att den ständiga vinden gör det svinkallt om det är minus grader.
Vår vän Fredrico, som vi bytte hus med, menade att boken Padre Padrone var lite överdriven. Riktigt så illa var det inte att vara ung fåraherde under 1960-talet, menade han. Kanske har han rätt i det men boken var ändå en fascinerande läsning om ett ställe man inte visste så mycket om innan.
Charlie Mingus - The black saint and the sinner lady
Frijazz och experimentell musik låter oftast bättre i tanken än vad det låter i verkligeheten. Ibland kan jag uppskatta när man bara blåser på i musiken. Det finns en kraft och något tilltalande i det också. Men det håller bara i någon låt.
Det här Mingus albumet är inte frijazz fullt ut men det är ändå så fritt att jag saknar melodier att uppehålla mig vid. Skivan är hyllad som ett mästerverk men jag hittar inte den storheten alls. Kanske är det för jag inte hör eller är speceillt intresserad om musikerna är skickliga instrumentarlister eller om arrangemangen är svåra. Det jag hör är musiken som kommer ut ur högtalarna.
Så många som 11 personer samsas om plats i låtarna. I mina öron låter det som några för många.
Favorit: Solo dancer
Betyg: GG
onsdag, augusti 29, 2007
Ungefär så här skulle jag vilja ha det:
1. Klockan skulle inte ställas. Eftersom jag numera ändå vaknar tidigt så skulle jag läsa lite mellan klockan 7 och 9 sen skulle jag slumra in lite igen och vakna vid 10.
2. Frukost med långläsning av morgontidningen. Ändå bättre vore det om Gp kunde bli lite bättre.
3. Sen är det nog dags att sätta på en skiva. Vi börjar dagen med något lite lungare. Kanske The National.
4. När det börjar kurra i magen är det dags att gå ut och äta något. Zenith håller alltid. Vi tar en grillad baguette med ost och skinka fast utan senap idag också.
5. Snabbt hem efter att ha lämnat in tipsraden. Lite beronde på vilka som spelar så kollar man in två av de tre Premier league matcher som erbjuds. Tre matcher på raken kan bli lite segt särskilt som italienska eller spanska ligan väntar senare ikväll.
6. Kanske har man slumrat lite i tv-soffan vid det här laget. När man slår upp ögonen är det dags för lite bokläsning igen.
7. Ölen har stått på kylning hela dagen nu är det verkligen dags att knäppa upp.
8. Efter ett par öl så låter musiken ändå bättre och den blir ösigare och ösigare.
9. Nu börjar det bli svårt att välja. Kanske öka ölintaget, kanske surfa på datorn och kolla lite skön liveklipps på Youtube, eller ska det bli mer fotboll.
10. När man haft en hel dag för sig själv kan barnen och sambon komma hem igen. Nu är man riktigt sugen på några rejäla kramar och umgänge igen.
måndag, augusti 27, 2007
Sopranos playing Monopoly
Äntligen är världens bästa serie igång igen. Första avsnittet i sista omgången var suvuränt.
Zadie Smith - Om skönhet
Jag har alltid haft ett litet motstånd till böcker som är för tjocka. När det närmar 600 sidor brukar jag avskräckas. Det har hänt att jag börjat på en sådan bok och känt att det blir mer ett slit än en njutning att läsa. Men det har också hänt att de 600 sidorna varit nödvändiga för att berätta hela historien.
Boken Om skönhet behöver alla sidor för att få fram alla de sidor hos de människor den skildrar. Det är svårt att kort förklara vad en bok på så många sidor handlar om. Men grunden är en akademisk värld där två familjer, Besleys och Kipps verkar. De båda fäderna, Howard och Monty är kollegor men avskyr verkligen varandra. De övriga i familjen blir sedan indragna i denna fejd som utspelar sig på Wellington universitetet.
Zadie Smith lyckas med att verkligen gå in på djupet på varje person. Det känns som hon förstår hur alla känner. Alltifrån den yngsta sonen Besley som bryter sig loss från överklasshemmet för att kämpa för haitiers rättigheter eller hur den snygga Victoria Kipps både vill och inte vill utnyttja sitt utseende.
Det Smith inte riktigt klarar av är att sy ihop historien i slutet. Från att tidigare i boken varit mer öppen och låtit läsaren varit med och fylla i luckor i historien blir hon alltför förklarande och tydlig i de sista avsnitten. Det känns lite onödigt.
Ett avsnitt ur boken fastnade extra. Det var när Carl, en student på Wellington, får jobb som musikbibliotekarie. Ett litet utdrag ur texten ser ut så här:
"När Carls kompisar från stadsdelen där han bodde fick höra talas om Carls nya jobb trodde de inte sina öron. Pengar för att köpa plattor! Få betalt för att lyssna på musik! Mannen! Det här ju rena rånet! Vilket knäck!"
Det är bara att hålla med, vilket knäck!
För att återgå till böcker med många sidor. Den här boken hamnar i kategorin böcker som behöver många sidor och som aldrig känns tung att läsa. Snarare var det så att jag tog varje tillfälle, när maten kokade, när barnen befann sig på övervåningen och till och med mitt i en fotbollsmatch på tv, att läsa ur boken.
Betyg: GGGG
torsdag, augusti 23, 2007
Vilken högtidsstund det är nu när alla de stora ligorna drar igång. Problemet är bara att jag har svårt att begränsa mitt tittande. På helgerna är det ju matcher hela tiden. Jag skulle inte ha några problem med att sitta i soffan hela dagarna.
Det är kanske tur att jag inte har några speciella lag som jag måste följa. Arsenal har alltid varit mitt lag men jag har tröttnat på Arsene Wenger. Jag stör mig på hans förmyndarsätt. Istället blir det att jag håller på de lag som har svenskar i laguppställningen. Jag är dock lite avundsjuk på personer som verkligen har ett lag att följa. Särskilt när man ser hemmapubliken på Premier league matcher. Då skulle jag gärna varit en av papporna står med sina söner och döttrar och hejar.
Vi får hoppas att det kanske blir runt Karl Johans plan om Astrid och Ella blir intresserade. Då blir det hela kittet. Rakat huvud, öl på puben före och engelska ramsor som ekar över Majorna. Tror ni man kan göra så?
onsdag, augusti 22, 2007
2 av 1001 böcker
Franz Kafka - Processen
Ett antal av de böcker som är med på listan över 1001 böcker har man läst innan. Tanken är ändå att jag ska läsa om dem och ha dem i färskt minne. En bok som både tåls och kanske framförallt behövs läsas om är Processen.
Tydligen skrev Kafka det första och sista kapitlet först. Sedan så kom han aldrig så långt som till avsluta allt det som skulle in däremellan. När man vet detta får man bättre förståelse till att det är svårt att hänga med i texterna ibland. Vissa kapitel har till och med fotnötter där de står att kapitlet ej är avslutat. Kafka var perfektionist och när det inte blev precis som han ville ha det så struntade han i att skriva. Det var ju till och med så att han ville att hela texten till Processen skulle brännas när han dog. Istället gav en vän till honom ut boken några år efter hans död.
Inledningen av boken är något av det bästa som skrivits. Hur Josef K blir häktad för något. Vad får varken han eller vi läsare veta. Det finns något i texten som gör att man kan läsa den delan av boken hur många gånger som helst. Sedan dröjer det faktiskt till slutet innan jag får samma läsupplevelse igen. Då blir det en gastkramande vandring mot den väntade döden. Avsnitten mellan början och slutet är också fascinerande läsning men på sina håll blir det alltför drömskt. Verkligheten är inte alls närvarande. Boken går in i en mer dunkel och stämningsfull fas vilket alltså i mina ögon är till de sämre.
Totalt sett är förstås Processen något som bör finnas i varje hem av självaktning.
Betyg: GGGG
8 av 1001 filmer
Manhattan (1979)
En av de saker som jag faktiskt kommer ihåg tydligast från den här sommaren var när vi satt och såg den här filmen i Grebbestad. För en gång skull så var man så pigg på kvällen att suget efter att se film var stort.
Woody Allens film Manhattan visade sig vara en otroligt bra film. Här slipper man de alltför många Bröderna Marx liknande filmsekvenser som jag brukar störa mig på i Allens filmer.
Manhattan är inspelad i svartvitt med filmmusik av Gershwin. Allt är så mycket New York att man känner en otroligt längtan efter att åka dit.
Själva handlingen där Issac Davis (Allen) har en mängd kvinnobeskymmer. Nyskild, nu tillsammans med en 17 åring och även involverad i sin bästa väns kvinnoaffärer. Det är dråpligt på rätt sätt.
Det som ändå gör filmens storhet är den underbara dialogen, den stämningsfulla filmmusiken och den stora kärleken till New York som man märker så tydligt.
Betyg: GGGGG
tisdag, augusti 21, 2007
36 av 1001 album
Sam Cooke - At the Harlem Square Club
Tidernas bästa soulröst har passande nog också gjort tidernas bästa livealbum. Så är nämligen fallet med denna skiva. Det slår verkligen knistor om denna konsert inspelad 1963 i Miami. Det spelas inte alltid rätt men det spelas med en känsla och ett ös som knäcker mig fullständigt.
Cooke har på sina studioinspelningar ibland en alltför myspysig inramning på sina låtar. Rösten är alltid klockren men musiken kan vara lite lamm. Här faller allt på plats.
Cookes image var alltid ganska fläckfri. Han hade sjungit gospel med Soul Stirrers och i början av sin solokarriär hade han stillsamma hits som You send me och For sentimental reasons. Men här hör man att han hade en annan sida också. Här är det party, svett och sex som gäller. Tragiskt nog gick denna lite mer vilda sida ut över hans liv bara ett år efter inspelningen. Då sköts han nämligen på ett motel, av motelägarinnan, sedan han blivit våldsam mot sitt tillfälliga dambesök.
Favorit: Twistin' the night away
Betyg: GGGGG
måndag, augusti 20, 2007
Det var efter att inte rört en fena under 3 veckors tid som jag igår tog beslutet. När ursäkterna tagit slut kom jag till slut iväg på en löptur igår. Den, löpturen, var så underbar att jag bestämde mig för att anmäla mig till Stockholm maraton även nästa år.
Tänker man efter mer noga så kan det nog vara ett av de dummaste beslut jag tagit. Men det finns något som lockar också. Jag vet också att om jag verkligen ska komma ut och springa så måste jag ha ett mål att nå.
Är det någon mer som är sugen att hänga på?
lördag, augusti 18, 2007
fredag, augusti 17, 2007
Det där med att krama andra har jag alltid varit lite skeptisk till. Det känns ofta lite krystat och jag blir spänd. Vid bjudningar, möten på stan och andra tillfällen där kramen nästan blir framtvingad så blir jag som en gelefigur. Jag tror det märks på min kram att jag inte lägger något hjärta bakom.
Å andra sidan är det alldeles underbart att kramas när kramen kommer bara utav sig själv. När man liksom dras till den andra personen utan egentlig anledning. När båda helt plötsligt känner att en kram är på sin plats. Då kan jag tycka att kramas är den bästa kärleksförklaring man kan ge en person. Det behöver inte vara ens käraste utan det kan vara en kompis, arbetskamrat eller någon annan.
onsdag, augusti 15, 2007
För bara ett par dagar sedan var man på Sardinien i 30 gradig värme. Vyerna var turkosa hav, glada barn, en brunbränd sambo och italienska kvinnor med minimala badkläder.
Nu är det jag ser framför mig något helt annat. Det regnar utanför Mimers, det är samma gamla schemaproblem på jobbet, klockan måste ställas och disken måste diskas.
Nu är jag inte så nerstämd som det låter. Visst skulle jag gärna jobba mindre, sova längre osv, men det är ganska skönt att komma in i det vanliga igen också.
Hösten har säkert en hel del sköna konserter, bokupplevelser och annat trevligt i sitt sköte också. Sen erbjuder ju barnen ett stort antal underbara situationer varje dag. Då får man ha överinseende med några bus som går för långt också.
Något blogginlägg var eller varannan dag är tanken.
Vi ses och hörs om ni vill