söndag, november 24, 2013

En kväll på Hisingen



Uncle Acid and the Deadbeats - Göteborg, Truckstop Alaska 23 november 2013

Inte sedan i februari 1992 har jag stått så länge i kö inför en spelning. Då var det Pearl Jam och det är ett minne för livet. Nu var det Uncle Acid and the Deadbeats spelning på Truckstop, som nog inte kommer rendera i samma legendstatus som Pearl Jam, men som med lätthet var värt att stå i kö i dryga två timmmar för. Att stå på en asfalterad tomt ute på Hisingen låter inte så kul men himlen var stjärnklar vilket gjorde alla upprymda. Så faktum är att köande blev en del i hela upplevelsen.

Uncle Acid tog mig med storm på Roskilde i somras. Nu är det  ute som uppvärmare för Black Sabbath. Att de gick direkt från Globens scen till Truckstop visar att det är sköna typer som älskar att spela. På Roskilde kan det ibland hända att stämningen som finns där förhöjer musikupplevelsen. Så det fanns tankar om de var så bra live som jag mindes dem. Svaret är att de var ändå bättre.

När jag tog mig samman en halvtimme in i spelningen och hade tid för en liten reflektion kunde jag bara konstatera att jag var överkörd (på ett fantastiskt sätt). Att de verkligen öppnade med mina fyra favoritlåtar var grymt. Att stå ett par meter från scen (min nacke är till vänster på fotot överst) och känna volymen ta över hela mig samtidigt som bandet leverade Mt. Abraxas, Mind crawler, Death' door och I'll cut you down i ett svep var faktiskt magiskt.



Sen blev det naturligt en lite mer allmän period. De har ännu inte alla låtar på plats. Men även i låtar som går lite på tomgång finns det saker att haka sig fast vid. Särskilt gillar jag bandets gitarrsolon. Andra hårdrocksband borde höra och lära hur känsloframkallande gitarrsolon faktiskt kan vara.

På slutet höjdes pulsen åter och låtar som Over and over, Devil's work och 13 candles (debut live tydligen) är precis den typ av klassik hård rock som jag vill ha den. Hos bandmedlemmarna finns ingen av den gimmick som jag ofta kan se hos andra hårdrockband. Hur det kan bli smått pinsamt när det ska se fräckt ut. Hos Uncle Acid är allt naturligt.

En toppenkväll med ett härligt gäng.

Inga kommentarer: