onsdag, oktober 04, 2006

Townes Van Zandt - Be here to love me

Under några år var Townes nästan den enda musik jag lyssnade på. Allt annan musik kändes orelevant i jämförelse. Sedan dess har mitt musiklyssnandet ändrats litegrann. Kanske främst på grund av småbarn i huset. Eftersom det är full fart hela tiden vore det ju logiskt att spela lugn musik men det har faktiskt blivit tvärtom. Därför har Towneslyssnadet minskat de senaste åren. Men skulle frågan komma om vilken musik du skulle ta med dig till en öde ö så skulle svaret vara självklart, Townes Van Zandt.

Nu kommer alltså filmen om Townes liv. Vänner, familj och artistkollegor har intervjuats men det är såklart filmklippen på huvudpersonen själv som är de mest intressanta. Filmen rymmer några häpnadsväckande låtsekvenser. När Towens röst och gitarrspel var som bäst under 70-talet så är det så nära magi man kan komma. Desto mer tragiskt är de filmklipp som visar vilket fall han gjorde de sista åren. Då gick det snabbt utför även om låtarna han skrev då fortfarande var fantastiska. Som han säger själv i filmen så var det bara låtar som verkligen betydde något som han släppte ifrån sig på slutet. Lyssna bara på A song for, Marie och The hole för att förstå sanningen i detta uttalande.

Filmen är kanske något klichéartad när man har filmsekvenser från highways och barer när Townes musik spelas eller när någon intervjuas. Samtidigt känns det faktiskt som om Townes liv handlade mycket om att fly och tyvärr gjorde han väl det alltför mycket genom spriten. Lyssna på Highway kind.

Jag satt på helspänn genom hela filmen eftersom man inte sett så många sekvenser på Townes tidigare. Det var också särskilt kul att se Townes dotter Kathie Belle och fru Jeanenne som vi träffade i Nashville när vi var där. Jag ångrar dock fortfarande att vi inte tackade ja när vi fick erbjudandet att åka ut till huset där Townes hade bott.

Helt klart en bra film, eller snarare dokumentär, som förresten finns att låna på Kungälvs Stadsbibliotek

Inga kommentarer: