måndag, september 20, 2010

Sjukdomstillstånd: Allvarligt

Alla som såg tv-bilderna från Sverigedemokraterna valvaka igår måste fundera på vad som händer i Sverige. Vårt land har valt in ett gäng skrålande manliga rasister som sjunger sha-la-la-la-la Jimmie Åkesson. Det var det klart mest otäcka SVT någonsin visat på sina kanaler. Jag håller med Göran Greider som sa att det gjorde honom närmast fysiskt sjuk att se det. Så kändes det och känns ännu idag.

Vilka är det då som röstar på detta parti. Alla fördomar jag har slog in i ett TV4 reportage från Hässleholm. En kvinna som hette Ewa gick över torget i staden och fick frågan varför hon röstade på SD. Svaret hon gav lät ungefär så här, "det är ju så mycket arbetslöshet och våld nuförtiden". Reportern frågar om då SD är partiet att lösa detta. "Självklart", svarar Ewa samtidigt som hon himlar med ögonen precis som om det fanns någon annan orsak än invandrarna.

Denna Ewa är alltså en av alla dessa personer i Sverige som går runt och skyller sina egna misslyckanden på något de tycker hotar. Alltså personer från andra länder som kommit till Sverige. Jag förstår att de inte ser vilka uppoffringar och umbäranden dessa människor gjort för att skapa sig ett drägligt liv i Sverige. För Ewa och hennes typer kan inte se längre än dit näsan räcker. De kan helt klart inte känna empati och värme för att göra människor gott. Vilket såklart är mycket sorgligt för dem själva men nu också för hela Sveriges befolkning. Orup sjöng att Stockholm har blivit kallt. Men nu är sanningen att hela Sverige, och då med en extra isvind över skåne, blivit kallt.

Jag är personligen mycket glad att jag jobbar på en arbetsplats där jag varje dag kommer i kontakt med många människor som kommit till Sverige av olika anledningar. Dessa möten ger så oerhört mycket tillbaka. Så mycket att man nu kan kalla flera av dessa låntagare för vänner istället för besökare. Det är en fröjd att visa elever som går på SFI runt i biblioteket. Att se deras engagemang och vilja att lära borde alla se som någonsin tvekar kring den här gruppen människor.

Ser man till de personer som SD har fört fram i ljuset bakom Jimmie Åkesson så kanske man inte behöver vara så bekymrad ändå. För det är ett sällan skådat pack som helt uppenbarligen inte kan formulera sig om de inte sjunger med djup basröst till ett marscherande komp.

Vad mer? Jo, i Grästorp fick ett renodlat nazistiskt parti en plats i fullmäktige. Vad säger man. Nattsvart.

Inga kommentarer: