tisdag, maj 25, 2010

Zlatan

Zlatan är alltid i ropet. Nu är det en mailintervju, gjord i tidningen Café i mars, som skapat lite rubriker. Och innan dess har det skrivits ofantligt mycket om eventuella övergångar och Zlatans status i Barcelona. Mycket av det som står har en negativ ton. Det är antingen de som inte kan fotboll eller som inte har sett Zlatans säsong i Barcelona som uttalar sig så.

Visst, man kan slå fast. Zlatan blev petad de sista matcherna vilket antagligen var mycket tungt för honom. Men om Maxwell spelat bollen till en fristående Zlatan, och han skulle gjort mål i matchen mot Tennerifa så skulle han antagligen spelat från start de sista två matchena också. Och han skulle definitivt gjort det om han inte blivit skadad mot Arsenal i Champions league. Zlatan var usel i båda matcherna mot Inter. Men man ska komma ihåg att det var Messi, Xavi och alla andra också. Zlatan har inte alltid världens bästa kroppspråk när saker går emot honom. Men jag kan förstå honom till viss del att han ibland tröttnar när Messi inte släpper bollen.

Jag har sett nästan varje match Barcelona spelat i ligan den här säsongen. Och jag måste säga att i stort har Zlatan varit grym. Det är en ynnest att ha en svensk att följa i ett av världens bästa lag. Vilka mål, vilka passningar, vilka vrikningar och vilket spel han har varit delaktig i. Och att vara ligamästare de senaste sju åren som Zlatan varit måste tyda på något. Upplösningen av förra årets säsong i Italien då han blev skyttekung genom ett fantastisk klackmål ger mig rysningar så fort jag tänker på det.

Frågan är vad som kommer efter Zlatan i svensk proffsfotboll just nu? Vi har Mellberg som sköter sig bra i Olympiakos, men då snackar vi grekiska ligan. Kim får nöta bänk i Lyon, Markus Berg nöter samma bänk i Hamburg, några lirar i Holland, Ljungan ville ha lite grungestämning och Daniel Nannskog blir skyttkung i Norge då och då. Nä, vi ska vara oerhört glad att vi har Zlatan Ibrahimovic.

Inga kommentarer: